Malaysia menewaskan Thailand untuk menjuarai gelaran berganda


PASUKAN kebangsaan mencipta sejarah selepas menewaskan saingan utama Thailand 2-0 dalam final berganda dalam divisyen utama Piala Dunia Sepak Takraw 2024 di Stadium Titiwangsa malam ini.

Sokongan lantang lebih 1,000 penyokong tempatan di venue pertandingan menginspirasikan pemain-pemain kebangsaan untuk menghasilkan persembahan yang cemerlang menentang juara bertahan.

Pasangan berganda Aidil Aiman Azwawi dan Muhammad Noraizat Mohd Nordin membuat penonton di stadium penuh semangat apabila mereka mendahului 10-3, tetapi Seksan Tubtong dan Kittiphum Sareebut dari Thailand berjaya menyamakan kedudukan 14-14 sebelum Malaysia menang dengan skor 17-16 dalam set pertama.

Aidil Aiman-Muhammad Noraizat, perak dalam Sukan SEA 2021 dan 2023, terpaksa berusaha keras dalam set kedua sebelum menang 15-13 untuk menjadi juara.

Aidil Aiman kemudian menggambarkan persembahan mereka menentang Thailand sebagai yang terbaik dalam karier beliau.

“Aizat banyak membantu saya untuk melaksanakan perlawanan dengan baik dan mengurangkan kesilapan. Saya agak tertekan semasa perlawanan tetapi kami berjaya mengawal perasaan kami dan membaca perlawanan lawan,” katanya.

Malaysia mempunyai satu lagi final dalam acara regu dalam divisyen utama – juga menentang Thailand – pada petang ini.Source link

Leave a Reply