Malaysia menewaskan Oman 10-2 dalam perlawanan pembukaPasukan hoki dalam rumah lelaki negara bermula kempen mereka untuk mempertahankan Piala Asia Hoki Dalaman secara meriah apabila mereka menghentam Oman 10-2 dalam aksi Kumpulan B dalam edisi 2024 di Taldykorgan, Kazakhstan, hari ini.

Pemain belakang, Muhammad Najmi Farizal Jazlan mencuri tumpuan apabila beliau menjaringkan hatrik dengan menjadikan Malaysia unggul dalam minit ketujuh diikuti dengan gol kedua dalam usaha peribadi dan menamatkan dengan sepakan penjuru pada minit ke-31.

Penyerang Abdul Khaliq Hamirin dan pemain belakang Muhammad Aminuddin Mohd Zain masing-masing menjaringkan dua gol pada minit ke-12 dan ke-34 serta minit ke-19 dan ke-27.

Tiga gol lagi untuk pasukan yang dikendalikan oleh jurulatih ketua Mohd Rodzhanizam Mat Radzi disumbangkan oleh gelandang Muhamad Izham Azhar melalui gol penjuru penalty (minit ke-17), penyerang Muhammad Ashran Hamsani dengan gol padang (minit ke-25) dan penyerang Faridzul Afiq Mohd menamatkan kemenangan Malaysia dengan gol padang (minit ke-33).

Dua gol Oman dihasilkan oleh Asama Barazahan yang menjaringkan gol padang (minit ke-18) manakala Rashad Al Fazari mengambil kesempatan daripada sepakan penjuru untuk menjaringkan gol terakhir perlawanan (minit ke-37).

Walaupun menjaringkan 10 gol menentang Oman, Mohd Rodzhanizam mengakui bahawa masih terdapat kesilapan yang dilakukan oleh pasukannya dan berharap bahawa pasukan jurulatih dapat membantu pasukan menyelesaikan masalah tersebut dalam usaha untuk mencari kemenangan kedua menentang tuan rumah esok.

“Pertemuan menentang tuan rumah, Kazakhstan esok pastinya tidak akan menjadi perlawanan mudah kerana mereka adalah pasukan yang kuat.

“Pihak pengurusan dan pasukan jurulatih juga berharap agar pemain dapat bermain dengan baik dan memberikan perlawanan hebat kepada lawan,” katanya dalam kenyataan oleh Persatuan Hoki Malaysia.

Selepas Kazakhstan, Malaysia akan meneruskan pertandingan kumpulan dengan berdepan juara Sukan SEA 2023, Indonesia, yang juga dijadualkan berlangsung esok.

Dalam pusingan kedua, dua pasukan teratas setiap kumpulan akan ditempatkan dalam Kumpulan C manakala pasukan yang selebihnya akan ditempatkan dalam Kumpulan D.

Dua pasukan teratas dalam Kumpulan C tidak hanya layak untuk peringkat akhir tetapi juga secara automatik layak ke Piala Dunia 2025.

Malaysia mencipta sejarah dalam edisi 2022 di Bangkok, Thailand apabila mereka memenangi kejuaraan Piala Asia yang pertama dengan mengalahkan juara lapan kali Iran, 3-2, melalui penalti selepas kedua pasukan itu bermain seri 4-4 dalam masa biasa. – BernamaSource link

Leave a Reply