KUALA LUMPUR: Seperti yang dijangka, Malaysia mara ke separuh akhir acara pasukan dengan bergaya selepas menewaskan Jepun 3-0 dalam perlawanan terakhir Kumpulan C di Piala Dunia Sepak Takraw 2024 yang diadakan di Stadium Titiwangsa semalam.

Kemenangan kedua ini mengikuti kejayaan sebelumnya mereka menewaskan Brunei 3-0 semalam, menjulang pasukan kebangsaan di bawah pimpinan Ahmad Jais Baharun ke puncak kumpulan, dengan Jepun menempatkan kedudukan runner-up selepas mengatasi Brunei 2-1 dalam sesi pagi hari ini.

Malaysia akan bertemu India, runner-up Kumpulan B, dalam separuh akhir esok dalam usaha mereka untuk meraih kejuaraan dan mencapai tiga kemenangan berturut-turut selepas memenangi acara berpasangan dan pasukan dengan menewaskan gergasi Sepak Takraw dunia, Thailand, pada hari Rabu lalu.

Melawan Jepun malam ini, pasukan Malaysia meraih mata pertama melalui trio Amirul Zazwan Amir, Muhammad Haziq Hairul Nizam dan Muhammad Noraizat Mohd Nordin, yang menewaskan Ikki Mito, Daishi Tamaki, dan Yota Ichikawa 15-13, 15-4.

Selepas menjadi juara dalam acara inter-regu, Farhan Adam, Mohammad Syahir Mohd Rosdi dan Mohamad Azlan Alias kemudian mendominasi lawan mereka Ryota Haruhara, Wataru Narawa dan Toshitaka Naito 15-5, 15-5 untuk memastikan mata kedua.

Momentum positif berterusan apabila regu Aidil Aiman Azwawi, Muhammad Zarif Marican Ibrahim Marican dan Muhammad Shahalril Aiman Halim dengan mudah menewaskan trio Kento Nakamura, Masaki Sasamoto, dan Yuki Sato 15-5, 15-7.

“Kami bersyukur atas kemenangan kedua dan berjaya ke separuh akhir, jadi kami akan cuba memberikan persembahan yang lebih baik daripada malam ini. Kami mengambil serius setiap pasukan yang kami hadapi dalam peringkat kumpulan atau separuh akhir kerana kami tidak mahu para pemain menjadi terlalu serampang.

“Saya berharap para pemain terus fokus dalam setiap perlawanan untuk memastikan prestasi pasukan kami di tahap terbaik. Melihat barisan pemain yang kami telah kumpulkan, ia adalah pasukan yang kami telah sepadankan dari fasa latihan,” kata Ahmad Jais selepas perlawanan.

Sementara itu, Thailand, juara Kumpulan B, akan berdepan Jepun, runner-up Kumpulan C, dalam separuh akhir, manakala Indonesia, juara Kumpulan A, akan bertemu Myanmar, runner-up Kumpulan D.

Perlawanan separuh akhir yang lain akan melihat juara Kumpulan D, Korea Selatan, berhadapan dengan runner-up Kumpulan A, Vietnam.Source link

Leave a Reply