Malaysia bertemu Thailand dalam final berganda, regu Piala Dunia Sepak Takraw 2024Pasukan sepak takraw kebangsaan telah mencapai matlamatnya untuk layak ke final acara regu dan berganda bahagian premier pada Piala Dunia Sepak Takraw 2024 di Stadium Titiwangsa malam semalam.

Hampir seribu penyokong tempatan bergembira apabila pasangan berganda Aidil Aiman Azwawi dan Muhammad Noraizat Mohd Nordin berjaya mengatasi pasukan Myanmar Zin Min Oo dan Shein Wunna Zaw dengan skor 15-10, 17-16 dalam perlawanan separuh akhir yang tegang.

“Saya sangat bersyukur atas kemenangan ini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada presiden PSM (Persatuan Sepaktakraw Malaysia) kerana mempercayai kami untuk menyelesaikan tugas ini dalam acara berganda. Saya bermain untuk beliau juga.

“Untuk final menentang Thailand, ia akan menjadi sama, saya fikir ia akan lebih mencabar untuk menang, tetapi kami telah melakukan yang terbaik dan akan berusaha lebih baik dari hari ini, 200 peratus,” kata Aidil Aiman kepada wartawan selepas perlawanan.

Muhammad Noraizat juga menyuarakan perasaan rakan sepasangnya, menyatakan bahawa dia sangat bersyukur atas kemenangan ini kerana ia merupakan pencapaian terbaiknya dalam acara berganda sejauh ini.

Mereka akan menentang juara bertahan Thailand, yang mengalahkan Indonesia 15-8, 15-13 dalam perlawanan separuh akhir yang lain.

Dalam acara regu, trio Malaysia Farhan Adam (kiri apit), Mohammad Syahir Mohd Rosdi (tekong), Mohamad Azlan Alias (kanan apit) mengalahkan pasukan Myanmar Zin Ko Ko, Min Thant Thu dan Phay Nyein Chan Khin Maung Cho 15-3, 15-11, dan akan menentang juara bertahan Thailand, yang mengalahkan Filipina dengan mudah 15-4, 15-8 dalam perlawanan separuh akhir yang lain.

“Kami hanya memiliki satu langkah lagi dan akan memainkan permainan yang lebih baik, … matlamat kami di sini adalah untuk tidak berasa tertekan, saya rasa akan ada mukjizat,” kata Mohamad Azland.

Jurulatih pasukan sepak takraw kebangsaan, Ahmad Jais Baharun, sangat gembira dengan pencapaian squad mencapai final, dan yakin bahawa tidak mustahil untuk membuat kejutan menentang Thailand dalam kedua-dua final malam ini.

“Harapan saya adalah bahawa pasukan akan bermain jauh lebih baik daripada perlawanan separuh akhir kerana kami sedar betapa besar cabaran Thailand ini.

“Tetapi kami tidak akan menyerah, kami akan cuba menunjukkan semangat juang yang kuat, permainan terbaik kita dan berharap pemain dapat menjadikan kejutan dalam final, tiada yang mustahil,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meluangkan masa untuk menonton dan menyokong pasukan sepak takraw kebangsaan di sini malam semalam.

Final bahagian satu hari ini akan menyaksikan Iran menentang Taiwan dalam acara regu dan berganda.Source link

Leave a Reply