Malaysia Bakal Dapat Superkomputer Sebahagian Daripada Pelaburan RM20 Billion NVIDIA, YTL dalam Bidang Kecerdasan Buatan.Ingat tak pada bulan Disember yang lepas bila Jen-Hsun Huang, CEO NVIDIA, datang ke Malaysia, di mana diumumkan bahawa beliau akan bekerjasama dengan YTL untuk membawa superkomputer syarikatnya ke negara ini menjelang pertengahan tahun ini? Nah, Menteri Pelaburan, Perdagangan, & Industri kita, Tengku Zafrul, mengesahkan bahawa rancangan asal tersebut berjalan lancar.

Menurut pos rasmi di X, sebelum ini Twitter, Zafrul mengesahkan bahawa kerjasama NVIDIA dan YTL akan melibatkan pelaburan total sebanyak RM20 bilion, dengan pelaburan permulaan sebanyak RM4.3 bilion dijangka dilaburkan dalam fasa pertama rancangan itu, yang dijadualkan untuk berlaku pada Jun 2024. Selain itu, seperti yang disebut sebelum ini, pelaburan tersebut turut akan membawa masuk ke negara ini apa yang menteri gambarkan sebagai superkomputer “terpantas”.

Jika kenyataan tersebut diambil secara serius, maka kami agak beliau merujuk kepada superkomputer AI DGX GH200 yang diumumkan oleh NVIDIA pada Jun tahun lalu, semasa Computex 2023. Walau bagaimanapun, ia secara laporan berada selaras dengan Rancangan Induk Industri Baru (RIIB) Zafrul, yang bertujuan untuk mengubah negara ini menjadi “negara cloud-pertama” menjelang 2030.

Selain itu, dan sebagai tindak balas kepada pelaburan tersebut, Zafrul juga menyatakan bahawa kerajaan turut bekerjasama dengan NVIDIA dan YTL, menjajaki cara untuk memperkukuhkan bidang Kajian & Pembangunan (R&D) serta ekosistem AI secara keseluruhan di Malaysia, utamanya melalui penubuhan Pusat Kecemerlangan (COE) baru.

(Sumber: Twitter)

Jangan lupa untuk mengikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter, atau Telegram untuk mendapatkan lebih banyak kemas kini dan berita terkini. 💻📱Source link

Leave a Reply