Malaysia bakal berhadapan dengan Korea Selatan dalam separuh akhir Piala Dunia Sepaktakraw


KUALA LUMPUR: Malaysia menepati ramalan dengan mara ke suku akhir Piala Dunia Sepaktakraw 2024 secara bergaya selepas mengatasi Brunei 2-0 dalam perlawanan ganda Kumpulan A terakhir di Stadium Titiwangsa, semalam malam.

Pasukan Malaysia yang diwakili oleh Aidil Aiman Azwawi, Muhammad Noraizat Mohd Nordin dan Baihakki A’ripin berjaya menewaskan Brunei dengan skor 15-9, 15-11. Brunei menurunkan Muhammad Azri Awang Abdul Harith, Mohamad Efiezul Haqim Murah dan Muhamad Basyiruddin Kamis.

Dalam pertembungan semalam, Aidil Aiman, walaupun masih pulih dari sakit gastrik, tetap bersikeras untuk bermain. Sepanjang perlawanan, beliau menunjukkan tahap keazaman, keyakinan dan kemahiran yang tinggi untuk meraih kemenangan.

Kemenangan tersebut menjadikan Malaysia di bawah bimbingan Ahmad Jais Baharun, menjulang juara Kumpulan A manakala Brunei, yang dipimpin oleh bekas jurulatih kebangsaan Abd Talib Ahmad, terpaksa berpuas hati sebagai naib juara.

Di suku akhir hari ini, Malaysia akan bertemu dengan pasukan gelap dan naib juara Kumpulan D Korea Selatan manakala Brunei akan berdepan dengan pasukan kuasa dunia sepaktakraw Thailand yang muncul sebagai juara Kumpulan D.

“Di suku akhir, sasaran kami adalah untuk menang. Begitu kami masuk ke padang, hanya kemenangan yang penting. Tumpuan kami akan terarah pada pertahanan dan perkhidmatan,” kata Muhammad Noraizat.

Mengenai keadaan Aidil Aiman, beliau mengatakan rakan sepasukannya mengalami sakit di perut, mungkin disebabkan oleh gastrik tetapi beliau mengambil ubat dan penahan sakit serta bersikeras untuk bermain.

“Beliau seorang pejuang dan ingin menjadi sebahagian daripada pasukan. Beliau mengatakan kesakitan beliau kurang hari ini dan oleh itu dapat bermain,” katanya sambil menambah bahawa keadaan tersebut tidak akan mempengaruhi atau mengubah fokus Malaysia ketika berhadapan dengan Korea Selatan.

Ahmad Jais menambah bahawa masih ada ruang untuk peningkatan dalam menghadapi Korea Selatan.

“Dari segi persembahan, pasukan perlu memperkasakan keyakinan dalam kawalan bola, perkhidmatan dan komunikasi di dalam padang antara pemain. Berbeza dengan regu, dalam pertandingan berganda, sukar untuk memenangi mata dari perkhidmatan,” katanya.

Sementara itu, Vietnam muncul sebagai juara Kumpulan B selepas mengalahkan India 2-1 (17-16, 15-17, 17-15) dalam perlawanan kumpulan terakhir mereka dan sekaligus mengelak daripada Myanmar yang telah menunjukkan kualiti yang hebat dalam perlawanan mereka.

Vietnam akan berhadapan dengan naib juara Kumpulan C Indonesia manakala Myanmar akan bertemu dengan naib juara Kumpulan C India.Source link

Leave a Reply