Mainoo memberikan sesuatu yang berbeza kepada England, kata Southgate selepas seri dengan Belgium


KOBBIE MAINOO memberi England satu profil pemain tengah yang berbeza, kata pengurus Gareth Southgate pada hari Selasa apabila beliau mempertimbangkan pilihan untuk Euro 2024 selepas pasukannya menyelamatkan seri 2-2 lewat melawan Belgium di Wembley.

Jude Bellingham mencetak gol pada masa tambahan untuk membawa England ke seri 2-2 dengan Belgium selepas gol dua kali dari Youri Tielemans hampir menang menyelundup dalam perlawanan persahabatan yang menghiburkan.

Mainoo dari Manchester United, 18 tahun, yang membuat penampilan pertamanya sebagai pemain simpanan dalam kekalahan 1-0 England kepada Brazil pada Sabtu, memberi kesan lagi dalam trio tengah bersama Bellingham dan Declan Rice dari Arsenal dengan persembahan yang menerima pujian daripada pengurusnya.

“Beliau memberi kami satu profil pemain tengah yang berbeza daripada yang lain yang kami miliki dan kami sangat gembira dengan apa yang beliau lakukan,“ kata Southgate. “Kamu tak boleh percaya umurnya sebenarnya.

“Kemampuannya jelas untuk dilihat oleh semua orang, kebolehan menerima bola di bawah tekanan dan menghadapi cabaran, untuk memanipulasi bola di kawasan sempit.”

JUGA DIBACA: Dorival dari Brazil menikmati kemenangan pertamanya, kata ini hanya permulaan

Southgate juga memuji Jarrod Bowen dari West Ham dan Ivan Toney dari Brentford, keduanya mungkin telah menyakses jalan ke dalam skuad 23 orang England untuk Kejohanan Eropah yang akan datang di Jerman.

Toney, yang memulakan di hadapan tanpa kehadiran kapten Harry Kane, menjaringkan gol penjajahan pertama England, menukar daripada tempat penalti selepas dilanggar oleh Jan Vertonghen selepas permainan yang cemerlang daripada Mainoo dan Bellingham.

“Pada usia 18 tahun, mungkin saya masih bermain di Xbox dan beliau berada di luar sana menjadi seorang lelaki dan bermain untuk England,“ kata Toney tentang Mainoo di Sky Sports News. “Beliau hanya meluncur dengan bola dan saya yakin masih banyak yang akan datang daripadanya dan beliau akan pergi ke puncak.”

“Pastinya beberapa pemain telah muncul dengan positif daripada peluang yang mereka dapat,“ katanya. “Jadi mungkin kami memiliki kedalaman yang lebih dalam satu aspek, tetapi kecederaan adalah satu kebimbangan.”

JUGA DIBACA: Ten Hag menuntut lebih dari bintang muda Man UtdSource link

Leave a Reply