Mahkamah Spain menolak rayuan pembebasan Alves dengan jaminan bailMahkamah Sepanyol telah menolak rayuan terhadap pelepasan sementara bintang bola sepak bekas Brazil, Dani Alves, dari penjara sementara menunggu penghukuman kes rogolnya. Alves, yang merupakan salah satu pemain bola sepak yang paling berprestij, telah dihukum penjara selama empat setengah tahun atas tuduhan merogol seorang wanita muda di tandas VIP sebuah klub malam di Barcelona pada awal pagi 31 Disember 2022.

Namun, dengan kejutan yang tidak disangka, mahkamah Barcelona bulan lalu telah bersetuju untuk membenarkan pelepasan sementara Alves semasa rayuannya didengar dengan syarat dia membayar jaminan sebesar sejuta Euro ($1.08 juta), menyerahkan paspornya dari Sepanyol dan Brazil, tinggal di negara itu, dan menghadiri mahkamah “setiap minggu”.

Alves, yang telah ditahan sejak ditangkap pada Januari 2023, keluar dari penjara Brians 2 di San Esteban Sasroviras berhampiran Barcelona pada 25 Mac tanpa bercakap dengan media.

Peguam pendakwa dan peguam mangsa, Ester Garcia, telah merayu keputusan memberikan jaminan Alves tetapi mahkamah Barcelona berkata pada Rabu, ia menolak semua rayuan terhadap keputusan melepaskan bola sepak itu.

Peguam Alves sedang mencari pengesahannya, dan proses rayuan itu mungkin mengambil berbulan-bulan untuk selesai. Walau bagaimanapun, pendakwa ingin hukumannya dilipatgandakan menjadi sembilan tahun.

Alves dianggap salah satu bek terhebat sepanjang masa, selepas memenangi 42 trofi. Permulaan kariernya adalah dengan Barcelona antara tahun 2008 dan 2016, bersama Lionel Messi, dan menang 23 trofi.

Pada masa ditangkap, dia berkontrak dengan kelab Mexico, Pumas UNAM. Dia dipecat segera selepas ditahan.Source link

Leave a Reply