MAHB telah memasuki perjanjian tambahan dengan WCT Berhad dan Segi Astana Sdn Bhd untuk sambungan cadangan tempoh konsesi gateway@klia2 bagi kepentingan SASB selama dua puluh dua tahun lagi.

MAHB bersetuju untuk memberikan kepada WCTB Konsesi iaitu hak tunggal dan eksklusif untuk reka, bangun dan lengkapkan Kompleks Terintegrasi KLIA-2, kini dikenali sebagai gateway@klia2 di sebahagian Tanah Utama seluas kira-kira 22.6 ekar dan sebarang penambahan atau pengubahsuaian masa depan dan juga untuk mengurus, mengendali dan mengekalkan gateway@klia2 dan menuntut, mengumpul dan menyimpan pendapatan daripadanya, seperti yang dijelaskan lagi dalam Perjanjian Konsesi Utama.

WCTB telah mengikut syarat-syarat Perjanjian Konsesi Utama menamakan SASB untuk menjalankan Konsesi tersebut. MAHB bersetuju untuk memberikan Sambungan Kedua kepada SASB apabila sambungan pertama tamat pada 31 Ogos 2047 (“Sambungan Pertama”) dengan pertimbangan penerbitan dan alokasi oleh SASB kepada MAHB sebanyak tiga puluh empat juta sembilan belas ribu dua ratus empat puluh enam (34,019,246) Saham Biasa baru yang telah dibayar sepenuhnya dalam modal SASB.

Setelah Sambungan Kedua selesai, kepentingan ekuiti MAHB dalam SASB akan meningkat dari 30% kepada 47%, menyebabkan peningkatan dalam bahagian hasil SASB oleh MAHB.Source link

Leave a Reply