Maersk Menangguhkan Pelayaran Laut Merah Selepas Serangan Houthi Ke Kapal Berkibar Bendera Singapura


Militan Houthi yang disokong oleh Iran menyerang sebuah kapal kargo Maersk dengan peluru berpandu dan bot kecil, menyebabkan syarikat itu menghentikan semua pelayaran melalui Laut Merah selama 48 jam, kata Maersk pada hari Ahad (31 Dis).

Krew kapal Maersk Hangzhou selamat dan tidak ada tanda-tanda kebakaran di atas kapal, yang masih boleh dimaneuver dan meneruskan perjalanannya ke utara ke Pelabuhan Suez, kata Maersk.

Seorang jurucakap Houthi mengatakan kumpulan itu melakukan serangan itu kerana krew kapal enggan mengindahkan panggilan amaran. Beliau berkata 10 anggota tentera laut Houthi “terbunuh dan hilang” selepas bot mereka diserang oleh tentera AS di Laut Merah.

Pusat Operasi Pusat (CENTCOM) AS berkata helikopter mereka menenggelamkan tiga daripada empat bot selepas memberi tindak balas kepada panggilan kecemasan, dengan kapal keempat lari.

Juru bicara keselamatan negara Casa Putih, John Kirby menolak untuk mengatakan pilihan apa yang ada atau tidak ada di meja apabila ditanya di “Good Morning America” ABC jika Washington akan mempertimbangkan serangan peringatan.

“Kami telah membuatnya jelas secara awam kepada Houthi, kami telah membuatnya jelas secara peribadi kepada sekutu dan rakan kongsi kami di rantau itu, bahawa kami mengambil ancaman ini dengan serius.”

Serangan itu merupakan yang terbaru oleh militan Houthi di Yaman, yang telah menyerang kapal-kapal di Laut Merah untuk menunjukkan sokongan mereka kepada kumpulan Palestin Hamas yang memerangi Israel di Gaza.

Serangan itu telah mengganggu perdagangan dunia, dengan syarikat-syarikat penghantaran utama mengambil laluan yang lebih panjang dan lebih mahal melalui Tanjung Harapan Afrika berbanding melalui Terusan Suez.

Laut Merah merupakan titik masuk bagi kapal-kapal yang menggunakan Terusan Suez, yang mengendalikan kira-kira 12 peratus perdagangan global dan penting untuk pergerakan barangan antara Asia dan Eropah.

Amerika Syarikat melancarkan Operasi Prosperity Guardian pada 19 Disember, mengatakan lebih dari 20 negara telah bersetuju untuk mengambil bahagian dalam usaha-usaha untuk melindungi kapal-kapal di perairan Laut Merah berdekatan dengan Yaman.

Sebagai balasannya, Maersk mengumumkan pada 24 Disember bahawa ia akan meneruskan pelayaran melalui Laut Merah. Walau bagaimanapun, serangan terus berlanjut dan sekutu Amerika Syarikat terbukti enggan untuk menetapkan komitmen kepada kumpulan itu, dengan hampir separuh tidak menyatakan kehadiran mereka secara awam.

Maersk, salah satu penghantar kargo utama dunia, berkata pada Ahad bahawa ia akan menangguhkan semua transisi melalui kawasan tersebut selama 48 jam, selepas kapal Maersk Hangzhou diserang dengan peluru pukul pada kira-kira 1730 GMT pada hari Sabtu 55 batu nautika di barat daya Al Hodeidah, Yaman.

ReutersSource link

Leave a Reply