PARIS: Presiden Emmanuel Macron menyeru atlet-atlet Perancis untuk mencapai tempat kelima teratas bagi negara tersebut di Olimpik Paris tahun ini, sasaran yang beliau katakan “lebih boleh dicapai daripada sebelum ini.”

Berkata di pusat latihan Olimpik kebangsaan Perancis di timur Paris, beliau memberikan ucapan penuh keyakinan kepada penganjur-penganjur dan atlet-atlet Perancis untuk memberikan “momen kebanggaan dan perayaan Perancis yang luar biasa.”

Macron berkata 68 tapak pembinaan Olimpik akan disiapkan “pada masanya” dan “dalam bajet”, membandingkan peningkatan 13 peratus dalam bajet penganjuran bagi Sukan Paris tanpa inflasi kepada apa yang dikatakannya sebagai peningkatan 200 peratus bagi Sukan London pada tahun 2012.

“Orang ramai fikir itu mustahil tetapi kita telah berjaya melakukannya,” katanya, menambah bahawa Sukan itu juga akan “menetapkan standard” sebagai Olimpik rendah emisi dengan kaki jejak karbon 50 peratus kurang daripada edisi sebelum ini.

Dari segi sukan, Macron berhujah bahawa Perancis berada dalam kedudukan untuk menduduki tempat kelima di carta pingat, terutamanya berkat pelaburan awam yang besar dalam infrastruktur, atlet elit dan sukan akar umbi.

“Sasaran kelima teratas kami bagi Sukan Olimpik lebih boleh dicapai daripada sebelum ini mengikut ramalan terkini, yang menunjukkan bahawa Perancis boleh mempunyai Sukan Terbaiknya sejak tahun 1900,” katanya. “Saya tidak mahu memberi terlalu banyak tekanan, tetapi ini tekanan yang baik.”

Perancis menduduki tempat kesepuluh pada Sukan terakhir di Tokyo pada 2021, dengan Britain sebagai satu-satunya negara teratas lima Eropah.

Penganalisis politik berkata Macron berharap Sukan Olimpik musim panas dapat membantu mengangkat semangat rakyat Perancis dan memperbaiki pandangan mereka terhadap presiden mereka, yang masih tidak popular selepas reformasi pencen yang dipertikaikan dan demonstrasi besar-besaran.

Olimpik Paris akan berlangsung dari 26 Julai hingga 11 Ogos dengan Paralimpik berikutnya dari 28 Ogos hingga 8 September. – AFPSource link

Leave a Reply