Lonjakan AI dijangka Mendorong Pelaburan Data Centre di Asia Tahun Ini


Pelabur ekuiti swasta global dan pengurus aset sedang bersedia untuk beberapa miliar ringgit bernilai M&A dan pelaburan yang berkaitan dengan pusat data di Asia Pasifik, apabila ledakan kecerdasan tiruan (AI) memacu permintaan terhadap infrastruktur digital.

Pace yang pantas dalam urus niaga di rantau yang paling ramai penduduknya di dunia datang apabila negara dan syarikat bertindak balas kepada permintaan yang pesat untuk AI, meminta lebih kapasiti data, kata eksekutif industri.

Asia Pasifik, termasuk Jepun, telah menjadi peneraju dalam aktiviti pembelian dan penggabungan pasaran pusat data global tahun ini, dengan nilai M&A mencapai USD840.47 juta, lebih separuh daripada jumlah global, data LSEG menunjukkan.

Pada tahun 2023, urus niaga pusat data rantau ini mencapai rekod tertinggi sebanyak USD3.45 bilion, menurut LSEG. Jumlah tersebut dijangka akan dilampaui tahun ini dengan sekurang-kurangnya beberapa transaksi besar sedang dalam perancangan.

Beberapa penaja kewangan, termasuk kuasa besar pelaburan global Blackstone (NYSE:BX) Inc, sedang mencari untuk membeli AirTrunk, yang memiliki 11 pusat data besar di Australia dan seluruh rantau, kata sumber berdekatan dengan urusniaga itu.

Pemilik AirTrunk, Macquarie Group (OTC:MQBKY) dan Lembaga Pelaburan Pencen Sektor Awam Kanada (PSP), bertujuan untuk menilai perniagaan itu sehingga A$15 bilion ($9.8 bilion), menurut sumber, dalam apa yang mungkin menjadi transaksi pusat data terbesar di Asia tahun ini.

AirTrunk, Blackstone, Macquarie dan PSP menolak untuk memberi komen.

“Revolusi AI mencipta permintaan yang belum pernah ada sebelum ini untuk kapasiti pusat data berkualiti tinggi,” kata Garren Cronin, pengarah urusan Cadence Advisory, yang menasihati operasi pusat data Australia NEXTDC dalam pengumpulan modal $861 juta pada bulan April.

“Kapasiti baru yang perlu dibangunkan di Asia Pasifik dalam tiga hingga lima tahun akan datang adalah luar biasa. Saya menjangkakan aliran urus niaga dalam ruang pusat data akan meningkat pada 2024.”

Microsoft Corp (NASDAQ:MSFT) minggu lalu mengumumkan bahawa ia akan melabur $2.2 bilion dalam empat tahun akan datang di Malaysia untuk memperluas perkhidmatan awan dan AI-nya di Asia.

Kenaikan pelaburan pusat data di Asia mengikuti rentak yang sama seperti yang dilihat di Amerika Syarikat dan Eropah dengan syarikat teknologi termasuk Amazon (NASDAQ:AMZN), Microsoft, Alphabet (NASDAQ:GOOGL) Inc dan Meta Platforms (NASDAQ:META) sedang meluaskan kemampuan AI mereka dengan cepat.

Microsoft akan membuka pusat data Asia pertamanya di Thailand, kata syarikat itu pada hari Rabu lalu, sehari selepas mengumumkan pelaburan bernilai $1.7 bilion dalam fasiliti AI dan awan di Indonesia yang bersebelahan.

Penggunaan Data

Urutan urus niaga yang berpotensi lain di Asia termasuk jualan saham dalam perniagaan pusat data milik Telkom Indonesia bernilai USD1 bilion dan NEC di Jepun mengkaji penjualan pusat data bernilai $500 juta, menurut laporan berita.

Vice Presiden Kanan Hubungan Pelabur Telkom Indonesia Ahmad Reza memberitahu Reuters pada hari Rabu bahawa Telkom terbuka kepada perkongsian strategik untuk membawa cawangan bisnes pusat data NeutraDC-nya ke pasaran baru dan mendapatkan keupayaan baru.

“Kami telah meneroka beberapa rakan kongsi yang berpotensi, tetapi kami masih menilai yang terbaik,” katanya. “Kami mengharapkan untuk menyelesaikan proses ini menjelang akhir tahun ini.”

NEC berkata ia tidak dapat memberikan komen mengenai spekulasi pasaran.

Syarikat pelaburan Amerika Syarikat Bain Capital sedang mencari pembiayaan kredit untuk aset antarabangsa pengendali pusat data Chindata dan pelaburan untuk bisnesnya di China, kata orang yang rapat dengan Bain Capital.

Bain, yang menjadikan Chindata swasta dari bursa Hong Kong tahun lalu dalam urus niaga bernilai $3.16 bilion, menolak untuk memberi komen.

Pengurusan Aset Goldman Sachs (GSAM), yang melabur di AirTrunk pada tahun 2017 sebelum menjual sahamnya kepada konsortium yang dipimpin oleh Macquarie tiga tahun kemudian, telah melabur lebih daripada $1 bilion dalam pembangunan pusat data di Asia dalam tiga tahun lalu.

Syarikat itu akan aktif melabur dalam projek tambahan, dengan fokus khusus di Jepun dan Korea Selatan, kata Nikhil Reddy, ketua real estat APAC di GSAM.

“AI mencipta keperluan yang berbeza bagi pusat data di luar permintaan sejarah berorientasikan kepada awan yang memberi tumpuan kepada latensi yang rendah. Kini dengan AI, yang melibatkan penggunaan data yang besar, kapasiti adalah kunci,” katanya. – ReutersSource link

Leave a Reply