Liputan 5G di Malaysia Mencapai 85%Menurut Ketua Setiausaha Kementerian Digital Datuk Rodzi Md Malaysia, liputan rangkain 5G Malaysia telah mencapai matlamatnya sebanyak 85 peratus pada bulan Mei.

Beliau menambah bahawa liputan 5G adalah penting bukan sahaja untuk menyambung telefon tetapi juga untuk berfungsi secara lebih luas dalam beberapa industri.

“Ketika kita mempunyai liputan 5G, ia dapat bertindak sebagai pemangkin ekonomi dengan menyediakan perubahan paradigma, kerana ia bukan sekadar untuk sambungan telefon…. dalam industri, apabila kita mempunyai 5G, kita benar-benar cekap dan baik, dan akan membantu memajukan industri tersebut,” katanya.

Rodzi berkata dengan liputan 5G, penggunaan dron untuk memantau tanaman dan kegunaan baja dalam industri pertanian dapat dimungkinkan, manakala dalam sistem pengangkutan awam, liputan 5G yang baik dapat membolehkan integrasi penuh semua sistem pengangkutan, termasuk bas, kereta api dan teksi.

Dari segi kesihatan, pembedahan tanpa kehadiran doktor dapat dilakukan dengan liputan 5G yang baik, katanya, menambah bahawa negara sedang bergerak ke arah ini melalui peranan yang dimainkan oleh agensi pemerintah, Digital Nasional Berhad (DNB) di bawah Kementerian Digital.Source link

Leave a Reply