Lima perkara daripada Sabtu di The Masters yang anda perlu tahuSabtu adalah Hari Pindah di Kejohanan Pemilik Jaket Hijau ke-88. Pusingan ketiga ini tidak mengecewakan. Beberapa pemain membuat lonjakan ke papan pemimpin, manakala kebanyakan padang cuba untuk tidak kehilangan kaki.

Inilah perkara-perkara besar yang berlaku pada hari yang sukar dan penuh peristiwa di Augusta National:

Scottie Scheffler menemui jalannya

Ada sebabnya mengapa Scottie Scheffler adalah pemain nombor 1 di dunia dan sudah memiliki Jaket Hijau. Beliau tidak goyang. Scheffler membuat double bogey berantakan di Lubang 10. Kemudian bogeyed Lubang 11. Bagaimana beliau bertindak balas? Beliau membuat eagle di Lubang par-5 13 dan bermain-enam hole terakhirnya di bawah 3 untuk menembak 71 di bawah dan masuk ke pusingan akhir sebagai pemimpin tunggal dengan satu pukulan.

Dia ada kawan

Walaupun Scheffler memimpin, terdapat banyak pemain dalam jarak pukul. Collin Morikawa, juara major dua kali, berada satu pukulan di belakang berkat 3-under 69. Ia hanya satu daripada dua pusingan di dalam 60-an pada Sabtu. (Chris Kirk menempatkan 68 awal pagi.) Morikawa membuatnya jelas dari awal dia akan membuat larian. Beliau birdied tiga lubang pertamanya pada hari itu. Max Homa membuat 17 par dan satu bogey untuk kekal dalam pusingan. Dia ketiga, dua pukulan di belakang Scheffler. Rookie Masters Ludvig Åberg terpaut tiga. Bryson DeChambeau, walaupun berjuang di lubang kedua belas Sabtu, masih mempunyai peluang. Dia ketinggalan empat, berkat sedikit keajaiban di lubang terakhir:

Siapa lagi yang bergerak?

Xander Schauffele, pemain tertinggi dunia tanpa kejuaraan major, tidak membuat bogey pada hari yang banyak bogeynya. Skor 2-under 70 melonjakkan tempatnya sembilan tangga di papan pemimpin. Dia berkongsi tempat kelima, lima pukulan di belakang Scheffler.

“Secara keseluruhan, untuk pergi bogey-free hari ini agak istimewa,” kata Schauffele. “Anda hanya mahukan peluang datang ke bawah sembilan belas belakang. Harapnya, saya akan mempunyai saya esok.”

Itu kerja keras

Pada Jumaat, angin kencang pada 40 mph. Pastinya, perkara-perkara akan menjadi lebih mudah pada Sabtu? Nah, tidak betul. Purata skor adalah 74.3. Lubang par-5 ke-15, biasanya peluang untuk birdie, dimainkan dengan purata 5.1 pukulan. Purata skor lubang sepanjang 87 Masters sebelum ini adalah 4.776. Lubang ke-15 belum memberikan burung sepanjang minggu, pertama kalinya ini berlaku dalam 50 tahun.

“Padang ini dimainkan dengan cerdik,” kata Nicolai Højgaard.

Dia tahu. Højgaard membuat tiga burung berturut-turut pada Lubang 8, 9 dan 10. Beliau berada di puncak. Kemudian beliau membuat lima bogey berturut-turut.

Hari sukar Tiger

Tiger Woods mengalami kesukaran pada Sabtu, menembak pusingan terburuknya sepanjang Masters. Sehari selepas menetapkan rekod dengan membuat pemotongan ke-24 berturut-turut di sini, beliau menempatkan 10 atas 82.

“Saya tidak memukulnya sangat baik atau menempatkan dengan baik,” kata Woods, yang mengaku beliau letih selepas bergelut melalui 23 lubang hari sebelumnya. “Saya tidak mempunyai sesi pemanasan yang baik, dan saya teruskan sepanjang hari ini. Hanya memukul bola di semua tempat yang saya tahu saya tidak sepatutnya memukulnya.”

Oleh Nick Pietruszkiewicz / Augusta MastersSource link

Leave a Reply