LG Mempunyai Panel Paparan OLED 1440p dengan Kadar Segar 480Hz untuk Monitor Permainan


Selain daripada monitor UltraGear 4K OLED yang baru diumumkan, LG juga memperkenalkan panel paparan OLED baru. Khususnya, bahagian LG Display mengeluarkan panel yang mungkin akan digunakan dalam monitor yang dibuat oleh jenama lain. Ia dikenali sebagai 27-inci 480Hz QHD Gaming OLED display, dan seperti namanya, ciri utamanya adalah sokongan bagi kadar segar 480Hz pada skrin 1440p.

Jika anda merasakan perkara ini terdengar akrab dengan monitor UltraGear yang disebutkan sebelum ini, perbezaan utama di sini adalah bahawa monitor tersebut perlu diturunkan ke 1080p jika anda menggunakan mod kadar segar 480Hz. Panel baru ini, dengan sokongan bagi resolusi yang lebih tinggi serta masa tindak balas 0.03ms, menyebabkan syarikat tersebut menyatakan bahawa ia adalah yang paling pantas di antara “mana-mana panel yang ada di pasaran hari ini”.

 

LG Mobile MWC 2017

Sesuatu yang LG Display senaraikan sebagai kelebihan untuk panel baru ini adalah ia memancarkan “tahap cahaya biru terendah dalam industri”, iaitu kira-kira separuh jumlah berbanding dengan LCD standard. Selain itu, terdapat juga teknologi META yang digunakan syarikat ini, yang menggunakan “Micro Lens Array” untuk meningkatkan pancaran cahaya dan mengurangkan pantulan cahaya luaran.

Mengenai tarikh pelancaran panel ini di pasaran, LG menyatakan bahawa paparan 27-inci 480Hz 1440p ini dijangka dilancarkan pada separuh pertama tahun ini. Namun, masih belum pasti sama ada anda akan dapat membelinya melalui pengeluar monitor lain.

(Sumber: LG melalui PR Newswire)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk lebih kemaskini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply