Lelaki memberi nasihat kepada rakyat Malaysia untuk berhenti mengkritik pekerja Bangladesh


BANYAK orang yang menyambut Tahun Baru Cina berada di rumah menghadiri pertemuan keluarga sepanjang hujung minggu.

Tetapi jika anda berada di Kuala Lumpur, anda pasti menyedari bahawa terdapat banyak pekerja asing di pusat beli-belah dan tempat-tempat pelancongan.

Walau bagaimanapun, tidak semua rakyat Malaysia gembira dengan apa yang mereka lihat; ada yang mengatakan bahawa mereka merasa seperti pelancong di ibu negara Bangladesh, Dhaka.

Pada hujung minggu, video-video tersebut menjadi popular di media sosial, dan seorang YouTuber makanan Malaysia, @rifdiamri, menggunakan pos TikTok beliau untuk mengkritik stereotaip buruk pekerja asing di Malaysia.

“Saya tidak nampak anda semua memperlakukan orang Korea dan barat dengan cara yang sama.” orang tersebut menegaskan.

Menurut Rifdi, rakyat Malaysia tidak mempunyai kuasa untuk campur tangan dalam nikmat pekerja asing pada hari percutian mereka.

“Adakah kita hendak menghentikan mereka? Mereka bebas melancong ke mana sahaja yang mereka pilih.”

“Mereka sedang bercuti. Mengapakah perlu membuat jenaka tentang mereka dan mendakwa bahawa mereka berbau busuk?”

YouTuber tersebut jelas bahawa beliau tidak cuba untuk mempertahankan pekerja asing dan bahawa beliau tidak melihat mengapa perlu mengkritik mereka hanya kerana keluar untuk berhibur.

Beliau meneruskan dengan mengatakan bahawa perkara akan berbeza jika terdapat pekerja asing lain di KL selain dari Bangladesh.

Anda semua pasti akan gembira jika orang tersebut adalah dari Korea atau barat. Rifdi menggerutu, “Saya tidak faham dengan anda semua.”

Kemudian, beliau membincangkan rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara, termasuk pekerja industri dan pemetik buah, dan “menyaman” pengguna internet untuk mempertimbangkan situasi kita dari sudut pandang penduduk tempatan di negara lain.

“Adakah anda benar-benar percaya bahawa apabila kita pergi ke sana sebagai pekerja asing, penduduk tempatan tidak memandang rendah kepada rakyat Malaysia?”

Selain itu, Rifdi menggesa semua orang untuk berhenti memandang diri mereka lebih unggul daripada pekerja asing pada akhir video beliau.

Apa pendapat anda — mungkin yang terbaik yang kita boleh lakukan adalah membenarkan pekerja asing menikmati hari cuti mereka?

Source link

Leave a Reply