Seorang pengguna bernama @hanisyezu baru-baru ini memuat naik rentetan tulisan marah seorang lelaki yang tidak dikenali, menegurnya atas kelakuan egoisnya. Dalam tangkapan skrin itu, lelaki tersebut mengecam ibu bapa yang membawa kanak-kanak kembar ke pusat beli-belah dan cuba memasukkan kereta sorong kembar itu ke dalam lif walaupun lif itu penuh.

Lelaki itu berkata, “Mereka (ibu bapa) sangat berazam untuk menekan diri ke dalam lif yang penuh sehingga meminta orang lain keluar.” Mereka juga merupakan ibu bapa ‘menakjubkan’ yang tidak tahu bagaimana untuk memikul bayi, seolah-olah mereka akan mati tanpa kereta sorong kembar anda yang tidak masuk akal.

“Allah, jenis orang ini sangat egois dan sentiasa mahu mengutamakan kebodohan yang sebenar.”

Pada masa penulisan ini, kiriman itu telah mendapat lebih dari 3,100 perkongsian semula dan lebih daripada 2,600 suka, dengan ramai rakyat Malaysia menegurnya.

Dalam kiriman asalnya, @hanisyezu menyatakan, “Jika anda tidak kurang upaya, ambillah eskalator.”

“Jangan tergesa-gesa naik lif dengan ibu bapa yang menggunakan kereta sorong kembar. Lif adalah untuk keutamaan orang kurang upaya, wanita hamil, dan ibu bapa dengan kereta sorong dan anak. “Anda yang egois.”

Ramai rakyat Malaysia mempertikaikan lelaki itu, dengan salah seorang turut menyampaikan gambar dari dalam lif pusat beli-belah tersebut, menunjukkan bahawa ibu bapa adalah antara yang diberi keutamaan semasa menggunakan lif.

Selain itu, seorang individu menunjukkan bahawa batang logam di atas eskalator menghalang penggunaan kereta sorong, yang boleh membahayakan. Oleh itu, ibu bapa yang menggunakan kereta sorong diberi keutamaan semasa menggunakan lif.

Seorang netizen lain mengomentari bahawa dia masih hairan mengapa manusia yang sihat ingin menggunakan lif pada mulanya.Source link

Leave a Reply