Lelaki dilahirkan tanpa kaki kongsi bagaimana dia memandu di jalanrayaSeorang lelaki Malaysia tanpa kaki mengagumi netizen setelah temubual terbarunya yang menunjukkan bagaimana dia memandu keretanya hanya dengan menggunakan tangan viral.

Dalam temubual yang dipaparkan di laman Facebook Galeri Kereta, Aiman yang berasal dari Melaka menerangkan bahawa dia telah memandu ke sebuah bengkel di Shah Alam, Selangor, untuk menghadiri pertemuan kumpulan kereta.

Lelaki yang dilahirkan tanpa kaki berkata bahawa dia tidak membenarkan kelemahan fizikalnya menjadi halangan dan telah memandu selama kira-kira enam hingga tujuh tahun.

“Aku fikir tentang bagaimana terdapat orang yang jauh lebih teruk daripada aku tapi masih berjaya, jadi mengapa aku tidak boleh berjaya juga?

“Aku mahu menjadi bebas. Aku tidak mahu menyusahkan ayah, kakak, atau ibu aku. Jadi aku fikir – apakah yang boleh aku lakukan supaya boleh memandu?”

Aiman kemudiannya mencipta susun atur kereta sendiri dan telah menguji keretanya oleh JPJ yang kemudian memberikan lampu hijau.

Dalam video itu, beliau memperagakan bagaimana beliau menggunakan dua batang logam yang direka khas dengan genggaman untuk mengendalikan pedal pemfrenan dan brek. Dan untuk memicit dan menghidupkan lampu isyarat serta wisel, beliau menggunakan tangan kirinya.

Aiman juga berkongsi bahawa beliau mempunyai seorang kawan yang juga mempunyai kekurangan upaya yang memandu. Bezanya, kawan beliau tidak mempunyai tangan dan menggunakan kakinya untuk memandu.

Video tersebut yang telah mendapat 25K suka juga menarik banyak komen dari netizen yang terkesan dengan tekad dan ketabahannya.

“Beliau gigih dan bebas, malah kawan beliau yang kurang upaya yang memandu dengan kakinya, aku kagum. Mereka menukarkan kelemahan mereka menjadi kelebihan dan tidak semua orang boleh melakukan apa yang mereka lakukan,” komen seorang netizen.Source link

Leave a Reply