Lelaki baik bantu dua gadis jual karipap di tepi jalan


Dalam menghadapi kesukaran, ada individu tertentu walaupun masih muda harus berusaha lebih untuk menyara keluarga dan mereka.

Sebuah video TikTok mengenai pertemuan seorang lelaki Malaysia dengan dua gadis kecil yang menjual makanan telah menjadi viral baru-baru ini.

Pada permulaan video dua minit itu, lelaki yang bernama Saharuddin Amirullah melihat dua gadis kecil berjalan di sepanjang jalan, memegang dua bakul di tangan mereka. Dia memanggil mereka dan menyeberang jalan untuk berjumpa dengan mereka. Dua anak itu kemudian memberitahunya bahawa mereka menjual karipap untuk menyara hidup.

Gadis-gadis itu juga memberitahunya bahawa bapa mereka telah meninggal dunia yang membuatkan hati Saharuddin terasa sedih. Dia kemudian membeli semua karipap yang dijual oleh kanak-kanak itu dan memberi mereka wang tambahan.

Pada akhir video, kedua-dua gadis dan Saharuddin menangis sebelum mereka berkongsi pelukan. Ketika gadis-gadis itu berjalan pulang, mereka kelihatan melambai dengan senyuman lebar di wajah mereka.

Tetapi kebaikan hatinya tidak berakhir di situ.

Dalam video TikTok seterusnya, Saharuddin kembali dan memberikan bahan-bahan runcit seperti telur dan beras kepada gadis-gadis itu.

Beliau menjelaskan dalam video bahawa gadis-gadis kecil hanya mampu memakan satu hidangan sehari kerana mereka hanya mampu membeli bungkusan beras 2kg disebabkan keadaan kewangan mereka. Beliau juga membuat usaha untuk melawat rumah gadis-gadis itu di mana beliau mendapati mereka tinggal bersama ibu dan adik-adik mereka yang lebih kecil.

Video TikTok yang telah mendapat 770K tontonan dan 30K tontonan diisi dengan komen-komen dari netizen yang terharu dengan nasib gadis-gadis itu.

“Air mata mengalir dari mata saya semasa menonton ini. Terima kasih abang kerana membantu mereka dan Tuhan, berikanlah mereka kekuatan,” komen seorang pengguna TikTok.

“Walaupun kucing saya melukakan saya dan pipi saya berdarah, saya masih baik-baik sahaja. Tapi video ini membuatkan saya menangis,” komen yang lain.

JUGA DI BACA:

Wanita Malaysia berkongsi tindakan penuh kasih seorang pekerja kafe yang baik hati

Lelaki baik hati di Malaysia menyelamatkan banyak kucing jalanan di Kelantan

Source link

Leave a Reply