Leica Mengumumkan Kamera Padat Baru D-Lux 8nyaLeica telah mengumumkan kamera digital point-and-shoot terbarunya, Leica D-Lux 8, versi terbaru dari kamera yang terkenal dari syarikat Jerman ini yang terakhir kali mengalami peningkatan generasi enam tahun yang lalu. Seperti pendahulunya, model terbaru ini menjanjikan keupayaan pengimejan Leica ke dalam bentuk faktor yang kompak dan mudah diakses.

Dari segi reka bentuk, D-Lux 8 hampir sama dengan D-Lux 7, kecuali dari susunan interface yang lebih bersih pada bahagian belakang. Menurut Leica, susunan ini dilahirkan daripada kamera siri Qnya, memastikan kegunaan yang lebih mesra pengguna. Terdapat juga EVF 2.76m-dot (penyambar evetronik), serta skrin sentuh LCD 3-inci 1.24m-dot untuk navigasi menu, paparan imej, dan untuk memilih titik AF semasa penggambaran.

Di tengah-tengah kamera ini terdapat sensor CMOS Micro Four Thirds 21MP, bersama dengan lensa Leica DC Vario-Summilux 10.9-34mm f/1.7-2.8 ASPH yang tetap dengan panjang focal 35mm yang setara dengan 24-75mm. Selain itu, ia menawarkan penembakan berterusan pada 11 bingkai per saat, julat ISO dari 200-25600, dan menyokong format DNG. Yang terakhir adalah pertama kali bagi siri D-Lux jenama ini.

Leica menambah bahawa D-Lux 8 yang baru berfungsi dengan sempurna dengan aplikasinya Fotos untuk peranti pintar. Dengan kata lain, pengguna boleh menghantar imej dari kamera ke telefon mereka secara tanpa wayar, membolehkan mereka berkongsi gambar mereka dengan segera di platform media sosial dan sebagainya.

D-Lux 8 dijadualkan akan dijual di Amerika Syarikat pada 2 Julai 2024, dengan harga US$1,595 (~RM7,527). Tarikh tempatan dan harga di Malaysia masih tidak tersedia, tetapi Leica Malaysia sudah membenarkan pelanggan mendaftar minat untuk kamera ini melalui laman web rasmi mereka.

(Source: Leica [1] [2])

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter, atau Telegram untuk mendapatkan lebih kemaskini dan berita terkini.Source link

Leave a Reply