Lebih daripada 15,000 atlet dan pegawai akan menghadiri Sukan Malaysia 2024


KUCHING: Sukan Malaysia ke-21 (SUKMA) yang akan berlangsung di Sarawak akan menyaksikan penyertaan kira-kira 15,000 atlet dan pegawai dari seluruh Malaysia.

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata 37 sukan dengan 490 acara akan dipertandingkan di SUKMA, yang akan diadakan di sembilan bahagian di negeri tersebut, dengan 25 kelompok sukan di Kuching, tiga di Samarahan, dan satu masing-masing di Serian dan Sri Aman di bahagian selatan negeri tersebut.

“(Di kawasan pusat Sarawak,) Betong akan memiliki satu kelompok, manakala Sibu dan Mukah akan menjadi tuan rumah bagi tiga, manakala di bahagian utara Sarawak, Bintulu akan menjadi tuan rumah bagi tiga kelompok sukan manakala Miri akan menjadi tuan rumah bagi enam.

“SUKMA akan diadakan di sembilan bahagian agar komuniti di luar Kuching dapat menikmati faedah ekonomi dan membolehkan atlet menikmati kekayaan warisan budaya Sarawak,” katanya semasa ucaptama beliau sempena pelancaran SUKMA ke-21 dan Para SUKMA di sini hari ini, yang dibacakan oleh Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Negeri Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah.

Kira-kira 1,400 atlet para dan 600 pegawai akan menyertai Para SUKMA, yang akan menyediakan 10 sukan dengan 361 acara di Kuching, katanya.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh, dalam ucaptama beliau yang dibacakan oleh Setiausaha Agung Kementerian Dr K Nagulendran pada majlis yang sama, berkata SUKMA perlu menjadi contoh dalam mencipta persekitaran sukan yang selamat berdasarkan Kod Sukan Selamat, yang dilancarkan oleh kementeriannya pada 15 Mac 2023, dan menggesa semua persatuan memperkenalkan elemen sukan selamat dalam perlembagaan mereka dan membangunkan dasar sukan selamat masing-masing.

“Suasana sukan yang lebih kondusif akan memberi keyakinan kepada ibu bapa untuk mendorong anak-anak mereka untuk terus bersaing.

“Kod ini juga boleh dijadikan rujukan kepada jawatankuasa penyelenggara untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini,” katanya semasa pelancaran, yang menyorot pendedahan logo rasmi SUKMA ke-21 dan maskot, Satria dan Satrina, kedua-duanya dengan transformasi.

Sarawak sebagai tuan rumah dua kali (1990 dan 2016), telah dipilih untuk menjadi tuan rumah SUKMA ke-21, yang akan berlangsung dari 17 hingga 24 Ogos, dengan Para SUKMA berlangsung dari 20 hingga 28 September. – BernamaSource link

Leave a Reply