Larikan Keluar Terperlahan ETF Bitcoin Terbesar Meningkatkan Sedikit Kegusaran Kripto Baru-baru IniBitkoin berada di sekitar AS$40,000 selepas perlambatan dalam pengaliran keluar daripada Grayscale Bitcoin Trust bernilai AS$20 bilion yang dikatakan boleh membantu menghentikan penurunan dua minggu dalam token tersebut.

Lebih kurang AS$4.8 bilion telah keluar daripada portfolio Bitcoin yang sudah lebih daripada satu dekad lamanya – terbesar di dunia – sejak ianya menjadi dana dagangan pada tanggal 11 Januari, data yang dikumpulkan oleh Bloomberg menunjukkan. Bitcoin telah merudum sekitar 20% dalam tempoh yang sama.

Penukar format tertutup dana tersebut membolehkan pelabur menutup perdagangan arbitraj yang popular dan menimbulkan pembuangan oleh harta pusaka bursa FTX yang muflis. Kelajuan harian pengeluaran dari kenderaan itu, juga dikenali sebagai GBTC, mencapai puncak AS$641 juta pada 22 Januari tetapi kembali kepada AS$394 juta pada 25 Januari.

“Kita mula melihat corak pengeluaran yang berkurang dari GBTC,” tulis Sean Farrell, strategis kripto utama di Fundstrat Global Advisors, dalam sebuah nota. “Kita pastinya perlu melihat beberapa hari lagi pelaburan, tetapi perlahan pengeluaran AUM ini akan memberikan dorongan besar untuk pasaran.”

Dana Grayscale mula berdagang dalam format baru pada hari yang sama dengan sembilan ETF Bitcoin tempat dari BlackRock Inc. dan Fidelity Investments, melakukan debut di AS. Dana-dana itu telah menarik lebih daripada AS$5 bilion, manakala aliran bersih ke dalam 10 ETF tempat secara keseluruhan berada pada kira-kira AS$745 juta, menurut data yang dikumpulkan oleh Bloomberg.

Saham dalam kenderaan Grayscale jatuh dengan diskaun kepada pegangan Bitcoin yang mendasarinya sejak awal tahun 2021 apabila produk itu tertutup. Unit ETF cenderung untuk menepati nilai aset bersih yang dihasilkan oleh sistem, jadi prospek penukaran amanah kepercayaan itu membolehkan spekulator untuk bertaruh atas diskaun yang hilang, yang telah berlaku.

“Pengambilan keuntungan pada pelaburan GBTC sebelum ini, yang dilakukan dengan diskaun kepada nilai aset bersih tahun lalu, mungkin telah menjadi pemandu utama di belakang pengurangan Bitcoin,” strategis JPMorgan Chase & Co. termasuk Nikolaos Panigirtzoglou menulis dalam sebuah nota. Pengambilan keuntungan “sepatutnya telah berlaku khususnya bagi kita, yang membatasi sebarang kebimbangan bagi Bitcoin dari sini,” tambah pasukan itu.

“Dominasi” Buku Dagangan

Grayscale Bitcoin Trust “telah mendominasi jumlah dagangan, dan telah mengukuhkan peranannya sebagai alat pasaran modal sebenar untuk pemindahan risiko dalam Bitcoin,” kata John Hoffman, pengarah jualan dan pengagihan di Grayscale Investments, pada awal minggu ini. Beliau menambah bahawa “pangkalan pemegang saham GBTC yang pelbagai akan terus menggunakan strategi yang memberi kesan kepada aliran masuk dan keluar.”

Bitcoin melonjak hampir 160% tahun lalu, melebihi aset tradisional seperti saham, dengan jangkaan bahawa ETF Bitcoin tempat AS akan mempercepatkan penggunaan cryptocurrency oleh pelabur institusi dan individu.

Token tersebut telah mundur sejak awal tahun dan tertinggal pasaran global ketika pelabur menunggu untuk melihat sama ada kehebohan menjadi realiti. Kumpulan ETF tempat Bitcoin AS memiliki pelancaran yang paling berjaya dalam sejarah, berdasarkan metrik perdagangan dan aliran, menurut Bloomberg Intelligence.

Bitcoin mencapai puncak intraday AS$49,021 pada 11 Januari ketika dana tersebut dilancarkan sebelum merosot kepada paras terendah AS$38,510 pada awal minggu ini. Aset digital terbesar berdagang pada AS$40,100 pada jam 1:37 petang di Singapura pada hari Jumaat. Ia mencapai paras tinggi hampir AS$69,000 semasa keadaan heboh crypto pada era pandemik pada tahun 2021. – BloombergSource link

Leave a Reply