Laporan Leicester memperuntukkan kerugian bernilai 89.7 juta paun dalam akaun terkini.Klub English Championship Leicester City pada hari Selasa mengumumkan kerugian sebelum cukai sebanyak 89.7 juta paun ($112.73 juta) untuk musim 2022-23, yang berakhir dengan pasukan East Midlands tersebut terdegradasi dari Liga Perdana.

Leicester mungkin menghadapi pengurangan mata selepas divisyen teratas merujuk mereka kepada jawatankuasa bebas pada bulan Mac berhubung pelanggaran yang didakwa dalam peraturan perbelanjaan liga. Mereka telah memulakan dua tindakan undang-undang terhadap Liga Perdana dan Liga Bola Sepak Inggeris (EFL).

Leicester telah mengumumkan kerugian rekod kelab sebanyak 92.5 juta paun untuk musim 2021-22 sementara mengumumkan kerugian sebelum cukai sebanyak 33.1 juta paun pada tahun sebelumnya.

“Setelah tempoh pertumbuhan dan kejayaan yang berterusan bagi kelab selama dekad lepas, musim 2022-23 adalah kemunduran yang signifikan, kesan yang akan dirasai untuk tempoh yang lama,” kata Susan Whelan, Ketua Pegawai Eksekutif Leicester dalam satu kenyataan.

“Matlamat dan bajet yang diperlukan bagi 2022-23 adalah sepenuhnya munasabah. Bagaimanapun, bagi kelab seperti kami, kejayaan sukan yang berterusan telah membenarkan tahap pelaburan yang diperlukan untuk bersaing dengan kelab-kelab yang paling terkenal…

“Musim yang sangat menyebabkan kelemahan di padang bola memberikan cabaran kewangan, terutamanya dari perspektif peraturan Keuntungan dan Kelestarian kini dalam permainan.”

Kelab Liga Perdana dibenarkan kerugian sebanyak 105 juta paun selama tiga musim.

Sekiranya disabitkan bersalah, Leicester mungkin menjadi kelab ketiga yang menghadapi pengurangan mata kerana melanggar peraturan belanja Liga Perdana selepas Everton dan Nottingham Forest.

Leicester adalah juara Liga Perdana pada 2015-16. Mereka kini berada di tempat ketiga dalam kejohanan Championship, dua mata di belakang pemimpin Ipswich Town dan satu mata kurang daripada Leeds United yang berada di tempat kedua tetapi dengan satu perlawanan dalam tangan. ($1 = 0.7957 paun)

BACA LEBIH:

Perbelanjaan Liga Perdana turun sebanyak £715 juta berbanding Januari lalu
Everton dipotong 10 mata kerana melanggar peraturan keuntungan dan kelestarian
Apakah yang seterusnya bagi peraturan keuntungan dan kelestarian Liga Perdana?Source link

Leave a Reply