Laporan Leicester catat kerugian bernilai 89.7 juta pound dalam akaun terkini.Kelab Championship Liga Inggeris Leicester City pada hari Selasa memaparkan kerugian sebelum cukai sebanyak 89.7 juta paun ($112.73 juta) untuk musim 2022-23, yang berakhir dengan pasukan dari Midlands Timur itu terdegradasi dari Liga Perdana.

Leicester boleh menghadapi pengurangan mata selepas pihak atasan merujuk mereka kepada jawatankuasa bebas pada bulan Mac berkenaan pelanggaran yang didakwa dalam peraturan perbelanjaan liga. Mereka telah mengeluarkan dua prosiding undang-undang terhadap Liga Perdana dan Liga Bola Sepak England (EFL).

Leicester telah memaparkan kerugian rekod kelab sebanyak 92.5 juta paun untuk musim 2021-22 sambil mengumumkan kerugian sebelum cukai sebanyak 33.1 juta paun pada tahun sebelumnya.

“Selepas tempoh pertumbuhan dan kejayaan yang berterusan bagi kelab dalam dekad yang lalu, musim 2022-23 merupakan satu kesulitan besar, kesan daripada yang akan dirasai untuk sesetengah masa,” kata Ketua Eksekutif Leicester, Susan Whelan dalam kenyataan.

“Sasaran dan bajet yang berkaitan bagi tahun 2022-23 adalah sangat munasabah. Walau bagaimanapun, bagi kelab seperti kami, pencapaian sukan yang berkekalan telah membenarkan tahap pelaburan yang diperlukan untuk bersaing dengan kelab-kelab yang sudah mapan…”

“Musim yang begitu teruk di padang menjadikan cabaran kewangan, terutamanya dari perspektif peraturan Keuntungan dan Kelestarian semasa permainan.”

Kelab Liga Perdana dibenarkan rugi sebanyak 105 juta paun dalam tempoh tiga musim.

Jika disabitkan kesalahan, Leicester boleh menjadi kelab ketiga yang menghadapi pengurangan mata atas pelanggaran peraturan perbelanjaan Liga Perdana selepas Everton dan Nottingham Forest.

Leicester adalah juara Liga Perdana pada 2015-16. Mereka kini berada di tempat ketiga dalam Championship, dua mata di belakang pemimpin Ipswich Town dan satu mata kurang daripada Leeds United di tempat kedua tetapi dengan satu perlawanan dalam tangan. ($1 = 0.7957 paun)

BACA LEBIH LANJUT:
Perbelanjaan Liga Perdana merosot sebanyak £715 juta berbanding Januari lalu
Everton dipotong 10 mata atas pelanggaran peraturan keuntungan dan kelestarian
Apakah langkah seterusnya bagi peraturan keuntungan dan kelestarian Liga Perdana?Source link

Leave a Reply