Kumpulan mendesak kerajaan meluluskan Akta Sabotaj Ekonomi.


Persatuan Kecil dan Sederhana Malaysia mengatakan ia sangat bimbang dengan tindakan sabotaj ekonomi baru-baru ini dan telah mendesak kerajaan untuk mempertimbangkan untuk menjalankan Akta Sabotaj Ekonomi untuk membendung tindakan oleh individu dan kumpulan, termasuk ahli politik, yang mengakibatkan kerosakan kekal kepada ekonomi.

Akta itu pertama kali dicetuskan oleh Pusat Kebajikan, Integriti dan Anti-Rasuah Kebangsaan pada tahun 2018, untuk menangani penyalahgunaan kontrak kerajaan dan untuk membendung fenomena ‘Ali Baba’. Mengikuti perubahan kerajaan dan Covid-19, Akta yang dicadangkan itu tidak pernah dibentangkan.

Selain menjadikan ‘penjualan semula’ kontrak kerajaan dan permit import sebagai jenayah, Akta Sabotaj Ekonomi juga seharusnya menumpu kepada kartel yang monopoli kontrak kerajaan dan memanipulasi harga barangan keperluan. Persatuan itu berkata ia juga akan mendorong persaingan yang lebih adil, memberikan lebih banyak pilihan kepada pengguna, dan menurunkan kos perniagaan dan kos hidup bagi rakyat Malaysia.

Pelaksanaan yang dicadangkan dikatakan disebabkan oleh meningkatnya serangan pembakaran dan boikot terorganisir terhadap perniagaan swasta, Akta Sabotaj Ekonomi juga seharusnya menjadikan tindakan oleh individu dan organisasi yang mempromosikan, menggalakkan atau melakukan apa-apa tindakan sabotaj terhadap perniagaan sebagai jenayah. Akta itu seharusnya mempunyai hukuman penjara yang berat yang sepadan dengan kesan jangka panjang tindakan tersebut terhadap ekonomi dan kehidupan rakyat Malaysia, tambahnya.

Juga diketengahkan bahawa undang-undang semasa tidak menghukum boikot terorganisir malah tidak menjadikan tindakan menggalakkan boikot sedemikian sebagai jenayah. Ini membolehkan penjenayah, termasuk ahli politik, untuk terus berbuat demikian tanpa diseksa, manakala perniagaan berjuang, pekerja kehilangan pekerjaan dan kehidupan, dan reputasi negara sebagai negara peniagaan dan destinasi pelaburan mengalami kemerosotan yang teruk.Source link

Leave a Reply