Sime Darby Property mengumumkan bahawa mereka sedang membangunkan dan menyewakan Pusat Data Hyperscale (DB) di Elmina kepada Pearl Computing Malaysia (anak syarikat Raiden APAC, yang merupakan sebahagian daripada sebuah syarikat teknologi global berpusat di AS). Projek DC ini dijangka bermula pada 2Q24 dengan penyiapan yang disasarkan pada tahun 2026. RHB menyatakan bahawa mereka tidak menolak kemungkinan pembekal tempatan yang disenaraikan di Bursa Malaysia turut ambil bahagian dalam projek ini. (hingga Jumaat, Gamuda telah menerima kontrak dari SDP)

Kapasiti berpotensi dan kos pembinaan DC di Elmina. Sebagai sebutan, kampus DC Yondr Group (bahagian awal kini sedang dibangunkan) akan didirikan di atas 72.8 ekar tanah di Sedenak Tech Park (STeP) Johor dan akan menawarkan kapasiti total 200MW apabila siap, yang bermaksud satu ekar boleh menampung sehingga 2.7MW kapasiti DC. Dengan DC di Elmina dibina di atas 49 ekar tanah, RHB menganggarkan kapasiti DC keseluruhan adalah kira-kira 130MW dengan menggunapakai asumsi ekar kepada MW kapasiti DC di atas. Dengan menggunakan julat kos rendah sebanyak MYR20 juta setiap MW untuk membina sebuah DC, RHB menyatakan bahawa mereka menganggarkan DC ini mungkin memerlukan kira-kira MYR2.6 bilion.

Memandangkan SDPR kemungkinan akan menawarkan kontrak pembinaan untuk DC di Elmina, RHB menyatakan bahawa mereka mengenalpasti beberapa nama yang mungkin mendapat manfaat daripada projek ini. Antara kontraktor dengan pengalaman dalam pembinaan DC yang dikenalpasti termasuklah Sunway Construction (SCGB) dan Gamuda (GAM). SCGB mempunyai satu projek DC bernilai kira-kira MYR750 juta di Selangor dan satu lagi bernilai lebih daripada MYR1 bilion di Johor manakala GAM telah mendapat dua projek DC bernilai MYR500 juta secara keseluruhan daripada Kumpulan AIMS.

Di samping itu, RHB percaya bahawa HSS Engineers berpeluang untuk mendapatkan kontrak pengurusan projek berkaitan dengan DC. Pada tahun 2023, HSS telah dianugerahkan kontrak perkhidmatan pengurusan projek bernilai MYR8.8 juta untuk DC di STeP oleh Yellowwood Properties. Mereka juga mendapat kontrak bernilai MYR8.9 juta pada tempoh ini untuk perkhidmatan reka bentuk kejuruteraan profesional dan perundingan untuk DC yang dibangunkan oleh Infinaxis Data Centre di Cyberjaya.

Risiko persaingan. RHB mengakui risiko dalam bentuk persaingan daripada kontraktor berpengalaman luar negara dalam membangun DC di Malaysia, contohnya Leighton Asia (sebuah syarikat CIMIC Group) telah dilantik sebagai kontraktor untuk DC yang mungkin terletak di Cyberjaya dan Johor. RHB berpendapat bahawa kontraktor yang boleh menonjol paling ketika gegaran DC ini adalah mereka yang dapat menyesuaikan diri dengan masa pertukaran singkat yang diperlukan (bergantung kepada keperluan pelanggan), contohnya GAM berjaya menyiapkan DC Blok 2 Cyberjaya AIMS berkapasiti 8MW dalam tempoh sembilan bulan dengan menggunakan sistem pembinaan industri digital generasi seterusnya atau penyelesaian IBS mereka.

RHB menyatakan DC terkini di Elmina menguatkan lagi tarikan Malaysia sebagai pusat data penting, dengan pasaran DC negara dijangka mencapai USD4 bilion pada tahun 2027 daripada USD1.8 bilion pada tahun 2023, menurut Arizton. Risiko utama: Pertambahan kontraktor dalam pembinaan DC, yang mungkin menyusutkan margin.

Bank pelaburan tersebut memberikan penilai Overweight kepada sektor ini dengan panggilan Beli pada Gamuda, Sunway dan Kerjaya.Source link

Leave a Reply