Klopp puji fans ‘kuasa hebat’ dalam perpisahan Liverpool secara penuh emosi


LIVERPOOL: Jurgen Klopp memuji para penyokong Liverpool sebagai “superpower dalam dunia bola sepak” selepas perlawanan terakhirnya sebagai pengurus berakhir dengan kemenangan 2-0 di rumah menentang Wolves pada hari yang penuh emosi di Anfield pada Ahad.

Alexis Mac Allister dan Jarell Quansah menjaringkan gol, tetapi perlawanan itu sebahagian besar menjadi persembahan sampingan apabila penyokong menghormati Jerman yang telah diambil hati mereka.

Individu berkarisma berusia 56 tahun, yang mengumumkan pada Januari bahawa beliau akan meninggalkan kelab itu, telah membina ikatan yang kuat dengan peminat Anfield, yang memberikannya sambutan yang bergema ketika beliau muncul dari terowong terkenal itu.

Penyokong-penyokong menggunakan kad untuk mencipta mosaik raksasa, satu hanya membaca “Jurgen” dan yang lain berkata “Danke”, dengan ramai mengangkat syal dengan nama Klopp dalam persembahan bersemangat himne kelab “You’ll Never Walk Alone”.

Selepas tiada masa, beliau kembali ke padang melalui penjagaan hormat daripada pemain-pemain untuk bercakap kepada penonton dengan memakai baju merah yang mempunyai perkataan “Thank You” di bahagian depan dan “I’ll Never Walk Alone Again” di bahagian belakang.

Sebuah pentas disediakan di pusat padang dan pemilik kelab, pengarah-pengarah, dan duta-duta, termasuk legenda Anfield Kenny Dalglish, semua menyambut Klopp ke padang, dengan penyokong meneriakkan namanya.

“Saya sangat gembira, saya tidak boleh percaya,” kata Klopp, yang tiba di Anfield pada tahun 2015 semasa kelab itu sedang dalam keadaan rendah.

“Saya sangat gembira dengan perlawanan ini, atmosfer ini, keluarga ini. Ia sangat luar biasa, terima kasih banyak.

“Tidak berasa seperti akhir,” tambahnya. “Ia hanya berasa seperti permulaan. Hari ini saya melihat pasukan bola sepak bermain penuh dengan bakat, belia muda, kreativiti, hasrat, tamak. Itu satu bahagian daripada pembangunan, itu yang anda perlukan, jelas.

“Dalam beberapa minggu ini di mana saya mendapat terlalu banyak perhatian, saya menyedari banyak perkara. Orang berkata saya telah mengubah mereka dari penyangsang menjadi penganut. Itu tidak betul. Anda yang melakukannya. Tidak ada sesiapa yang memberitahu anda untuk berhenti percaya. Kelab ini berada dalam masa terbaiknya untuk masa yang lama.

“Kami mempunyai stadium yang indah, pusat latihan, dan anda – superpower bola sepak dunia. Wow.”

‘Terus percaya’

Klopp menambah: “Kita yang tentukan jika kita risau atau bersemangat. Kita yang tentukan jika kita percaya. Kita yang tentukan jika kita mengenali atau tidak percaya. Hari ini saya adalah salah seorang daripada anda dan saya terus percaya. Saya kekal percaya 100 peratus.

“Jelas saya melihat banyak orang menangis dan saya juga akan malam ini kerana saya akan merindu orang tetapi perubahan adalah baik. Segalanya akan baik kerana asasannya 100 peratus ada.

“Anda menyambut pengurus baru (Arne Slot) seperti anda menyambut saya. Anda menyokong penuh dari hari pertama. Anda terus percaya. Anda mendorong pasukan. Saya adalah salah seorang daripada anda sekarang. Saya sangat menyayangi anda.

“Terima kasih. Anda adalah pasukan terbaik di dunia. Terima kasih.”

Klopp kemudian juga mengambil lagu yang diciptakan penyokong Liverpool untuknya untuk memimpin orang ramai dalam nyanyian “Arne Slot, na, na, na, na”.

Pengurus Jerman tersebut membawa kelab ke glory Liga Juara-Juara pada tahun 2019 – kali keenam mereka dinobatkan sebagai juara Eropah.

Musim berikutnya beliau mengukuhkan tempatnya sebagai salah seorang Liverpool yang hebat dengan memenangi gelaran Liga Perdana untuk kali pertama selepas 30 tahun, kali ke-19 mereka dinobatkan sebagai juara England.

Beliau juga mengangkat Piala FA dan memenangi dua Piala Liga dalam tempohnya di kelab itu, di mana beliau membawa mereka kembali ke elit bola sepak English dan Eropah.

Apabila Klopp mengumumkan secara mengejutkan bahawa beliau akan meninggalkan awal tahun ini, Liverpool sedang mengejar satu kuadran.

Mereka memenangi final Piala Liga menentang Chelsea pada bulan Februari tetapi terperosok dalam Piala FA menentang Manchester United dan Liga Europa menentang Atalanta.

Usaha merebut gelaran Liga Perdana juga cepat pudar, tetapi dengan menamatkan tempat ketiga Liverpool telah layak untuk Liga Juara-Juara musim hadapan.Source link

Leave a Reply