PETALING JAYA: Pelaut kebangsaan Khairulnizam Mohd Afendy yakin dapat mencipta kejutan apabila beliau membuat penampilan Olimpik keempatnya di Paris 2024 pada bulan Julai.

Khairulnizam, yang genap berusia 31 tahun hari ini, percaya beliau berada dalam keadaan terbaik berdasarkan prestasinya dalam beberapa perlumbaan tahun ini, selain daripada menduduki tempat ke-18 di dunia.

Beliau juga menjangkakan latihan yang akan dijalani di Marseille, Perancis pada bulan Jun akan membantu persiapannya untuk Sukan Olimpik tersebut.

“Saya berada dalam keadaan terbaik dan menduduki tempat ke-18 di dunia… tiada pelaut Malaysia lain yang mampu masuk dalam 20 terbaik. Insya-Allah, saya akan berusaha yang terbaik dan mengejutkan ramai di Olimpik.

“Ini kerana dari hasil perlumbaan tahun ini, saya berjaya menjadi juara, ketiga dan keempat dalam beberapa pertandingan, jadi saya boleh lakukan perkara yang sama di Olimpik,” katanya semasa perjumpaan antara ketua misi Olimpik Paris 2024 (CDM) Datuk Hamidin Mohd Amin dan para atlet di sini hari ini.

Sebelum ini, perjumpaan juga dihadiri oleh koordinator program Road to Gold Datuk Stuart Ramalingam serta atlet kebangsaan seperti Mohamad Aniq Kasdan (angkat berat), Nur Aisyah Mohamad Zubir (basikal wanita) dan Johnathan Wong (menembak).

Khairulnizam akan mendirikan perkhemahan di Marina Marseille, tempat rasmi Olimpik Paris, bermula dari 1 Jun hingga 19 Jun untuk menyesuaikan diri dengan keadaan di sana sebelum bertanding dalam Piala Dunia di Kiel, Jerman pada 20-26 Jun.

Kemudian, beliau akan pulang ke tanah air selama 10 hari sebelum terbang semula ke Marseille untuk menjalani latihan sehingga Olimpik Paris pada 26 Julai-11 Ogos.

Khairulnizam, pemenang dua pingat perak Sukan Asia, berjaya melepasi kelayakan untuk Olimpik berdasarkan prestasi selepas menduduki tempat ketiga dalam kelas perahu ILCA 7 tunggal di Regatta Peluang Terakhir di Hyeres, Perancis bulan lalu.Source link

Leave a Reply