Keuntungan Arenamall Reit Meningkat Hampir Dua Kali Ganda Setahun


AmFIRST Reit telah mengeluarkan hasil kewangan penuh tahun berakhir pada 31 Mac 2024 dan hasil kewangan suku keempat bagi 8 hartanah yang sedia ada, kumpulan itu mencatatkan pendapatan sebanyak RM101 juta yang sedikit lebih rendah sebanyak 0.8% disebabkan oleh pengurangan penghunian purata di Bangunan AmBank Group, Menara AmBank, Wisma AmFIRST dan The Summit Office disebabkan oleh ketidakperbaharuan dan pengurangan saiz penyewaan. Walau bagaimanapun, kumpulan itu berjaya meningkatkan keuntungan daripada RM14 juta yang dicapai dalam tahun sebelumnya kepada RM24 juta untuk tahun kewangan ini.

Kos hartanah, katanya, lebih tinggi sebanyak 11.7%, terutamanya disebabkan oleh ketiadaan rebat caj perkhidmatan daripada The Summit Subang USJ Management Corporation. Kos faedah meningkat sebanyak 3.4% disebabkan oleh kos hutang yang lebih tinggi yang disebabkan oleh peningkatan OPR.

Bagi suku keempat, pendapatan keseluruhan kekal pada RM25 juta manakala keuntungan meningkat mendadak kepada RM17.9 juta berbanding dengan RM5.8 juta yang dicapai dalam suku tahun sebelumnya.

AMFirst Reit mengatakan pasaran pejabat masih mencabar kerana berlebihan dalam pasaran pejabat manakala sektor runcit dijangkakan akan berkembang pada tahap sederhana di tengah-tengah penurunan permintaan pengguna yang disebabkan oleh peninjauan subsidi kerajaan dan peningkatan cukai perkhidmatan.

Pengurus mengatakan akan terus mengamalkan strategi pengurusan modal dan aset yang sesuai yang berpusat pada peningkatan usaha penyewaan, pengoptimuman kos, dan pelaksanaan inisiatif peningkatan aset yang dipilih untuk meningkatkan hasil portfolio aset.

Lembaga Pengarah telah mengisytiharkan pendapatan pengagihan akhir sebanyak 1.18 sen bagi setiap unit untuk tempoh kewangan enam bulan dari 1 Oktober 2023 hingga 31 Mac 2024, berjumlah RM8,099,539 untuk di bayar pada 31 Mei 2024.Source link

Leave a Reply