Ketua Polis KL desak ahli polis untuk turunkan berat badanSatu daripada tiga rakyat Malaysia menghadapi masalah literasi kesihatan yang rendah, terutamanya disebabkan oleh tabiat tidak sihat seperti gaya hidup tidak aktif, pilihan pemakanan kurang buah dan sayur, serta merokok, menurut kenyataan tahun lalu oleh Timbalan Menteri Kesihatan, Lukanisman Awang Sani.

Mengejutkannya, walaupun pegawai penguatkuasa tidak terlepas dari masalah berat badan, walaupun tuntutan fizikal kerja mereka yang mencabar.

Menurut Harian Metro, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Allaudeen Abdul Majid, mendedahkan semasa perhimpunan bulanan di Dataran Perkasa bahawa kira-kira 3% daripada 10,000 anggota polis di bawah naungannya mempunyai indeks jisim badan (BMI) yang tidak sihat.

Sebagai tindak balas kepada statistik yang membimbangkan ini, Allaudeen telah mengarahkan anggota polis yang overweight untuk mengurangkan berat badan “secepat mungkin”.

Walaupun tiada tarikh spesifik diberikan, beliau menekankan kepentingan kesihatan yang baik dalam menghadapi cabaran dan tekanan kerja polis.

“Polis menghadapi tugas yang mencabar, dan mengekalkan kesihatan yang baik, kecergasan, dan tahap aktiviti adalah penting,” katanya. “Saya harap semua pegawai saya dapat terus sihat dan mengekalkan penampilan profesional dalam seragam.”Source link

Leave a Reply