Ketua Pegawai Eksekutif Boeing Akan Meletak Jawatan dalam Serangan Pengurusan Akibat Krisis Keselamatan


Ketua Eksekutif Boeing, Dave Calhoun akan melepaskan jawatan menjelang akhir tahun, dalam sebuah revolusi pengurusan yang luas yang dipicu oleh krisis keselamatan berbulan-bulan yang dihadapi oleh pembuat kapal terbang ini berpunca dari kejadian letupan panel di udara pada Januari lalu di pesawat 737 MAX.

Pembuat kapal terbang tersebut juga mengumumkan bahawa Stan Deal, Presiden dan Ketua Eksekutif Boeing Commercial Airplanes, akan bersara, dan Stephanie Pope akan memimpin perniagaan tersebut. Steve Mollenkopf telah dilantik sebagai pengerusi baharu lembaga.

Perubahan kepimpinan itu mengakhiri beberapa minggu kekacauan di Boeing, selepas kejadian di udara yang melibatkan pesawat MAX 9 yang dioperasikan oleh Alaska Airlines dengan 171 penumpang berubah menjadi krisis keselamatan dan reputasi yang serius bagi pembuat kapal terbang ikonik itu.

Syarikat tersebut menghadapi pemerhatian ketat daripada pihak berkuasa pengaturan dan pihak berkuasa Amerika Syarikat yang telah mengurangkan pengeluaran sementara syarikat itu cuba memperbaiki isu keselamatan dan kualiti. Syarikat tersebut sedang dalam perbincangan untuk membeli bekas anak syarikatnya, Spirit AeroSystems, untuk cuba mendapatkan lebih banyak kawalan terhadap rantaian bekalan.

Minggu lalu, sekumpulan Ketua Eksekutif maskapai penerbangan Amerika Syarikat mencari mesyuarat dengan pengarah-pengarah Boeing tanpa kehadiran Calhoun untuk menyatakan rasa kebimbangan mereka berhubung kemalangan Alaska Airlines 737 MAX 9, mengatakan itu merupakan tanda ketidakpuasan yang tidak biasa dengan masalah syarikat dan Calhoun.

Sejak Calhoun mengambil alih, syarikat ini terpaksa menanggung penangguhan pengeluaran yang berterusan. Walaupun begitu, pada bulan Oktober, Calhoun bersemangat berhubung dengan kesedaran syarikat mereka dalam meningkatkan pengeluaran pesawat MAX, mengatakan Boeing akan kembali menerima 38 pesawat sebulan dan “sangat berhasrat untuk meningkatkan kelajuan pengeluaran secepat yang mungkin.”

Tetapi beberapa minggu selepas kejadian letupan panel kabin di udara pada Januari, Calhoun berkata sudah tiba masanya untuk “bergerak perlahan supaya bergerak cepat.”

Krisis syarikat ini telah membuatkan maskapai penerbangan yang sudah bergelut dengan kelewatan penghantaran dari kedua-dua Boeing dan pesaingnya, Airbus, menjadi lebih frustasi, dan pembuat kapal terbang ini mengalami lebih banyak aliran tunai daripada yang dijangka dalam suku itu.

“Selama ini, kami memberi keutamaan kepada pergerakan pesawat melalui kilang berbanding menyelesaikannya dengan betul, dan perkara tersebut harus berubah,” kata West minggu lalu.

Raksasa pesaing syarikat, Airbus, telah mendapatkan pesanan untuk 65 pesawat daripada dua pelanggan Asia kunci Boeing baru-baru ini, yang beberapa pihak lihat sebagai tanda kebimbangan eksekutif terhadap Boeing. Saham Boeing naik 2.8 peratus dalam perdagangan pra-pasar berita tersebut.

ReutersSource link

Leave a Reply