Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain, pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyatakan kesedihannya atas dakwaan yang popular bahawa daerah Klang serupa dengan Colombia disebabkan oleh kadar jenayah yang melaporkan tinggi di kawasan tersebut.

Shuhaily, yang berucap semasa acara perbincangan di bangunan Persatuan Hokkien Klang, Selangor semalam (29 Januari), menyatakan bahawa beliau memilih Klang sebagai daerah pertama untuk turun padang sebagai pengarah JSJ kerana beliau mencabar dengan apa yang orang kata tentang daerah itu.

Selain itu, pengarah JSJ juga menyatakan bahawa indeks jenayah semakin meningkat di seluruh Malaysia, bukan hanya di Klang.

Beliau berkata, “Sebabnya saya pilih Klang sebagai daerah pertama untuk turun padang sebagai pengarah JSJ adalah kerana indeks jenayah yang semakin meningkat, keseluruhan negara sedang meningkat, bukan hanya Klang.”

“Tetapi selepas perkara itu menjadi viral, ada yang mengatakan Klang adalah sebuah daerah seperti Colombia, yang mencabar saya.”

“Itu membuatkan saya sedih,” tambah beliau.

Dalam kenyataannya, Shuhaily menekankan bahawa daerah Klang mempunyai 1.2 juta penduduk, namun Ibu Pejabat Polis Klang Utara hanya mempunyai 671 kakitangan, manakala Klang Selatan pula mempunyai 849.

Walau bagaimanapun, pengarah JSJ menyatakan bahawa paradoks tersebut tidak sepatutnya digunakan sebagai alasan bagi polis untuk tidak menjaga ketenteraman awam di kawasan tersebut.Source link

Leave a Reply