Kerjaya PSM ditentukan oleh Lembaga


PETALING JAYA: Sebarang keputusan yang melibatkan Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) hanya boleh ditentukan oleh lembaga pengarah syarikat tersebut, kata Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh.

Beliau berkata ini termasuk keputusan yang melibatkan isu berkaitan dengan padang di Stadium Nasional Bukit Jalil sehingga ada pihak yang mendesak Pengerusi PSM, Datuk Hans Isaac untuk meletak jawatan walaupun kontraknya dijangka tamat tahun depan.

“Hans Isaac telah dilantik (pengerusi PSM) untuk tempoh dua tahun, saya percaya dalam PSM semua keputusan dibuat bersama-sama dengan lembaga (PSM),” katanya ketika ditemui dalam sesi dialog dengan pengamal media di sini, semalam.

Baru-baru ini, pengguna Internet, terutamanya peminat bola sepak tempatan, mengkritik kepimpinan Hans sebagai pengerusi PSM sehingga ada yang meminta beliau meletak jawatan apabila padang di SNBJ dianggap tidak memuaskan menjelang kelayakan Kumpulan D Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 antara Harimau Malaya dan Oman, yang berakhir dengan kemenangan 0-2 bagi pasukan lawatan semalam.

Hannah dalam satu tweet pada hari X memberitahu bahawa padang di SNBJ boleh digunakan selepas mendapat kelulusan Pesuruhjaya Padang Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) walaupun kedua-dua pasukan tidak dibenarkan menjalani latihan rasmi disebabkan cuaca yang kerap hujan pada petang dan malam baru-baru ini.

Sementara itu, Hannah berkata PSM sedang mencari seorang ketua pegawai eksekutif (CEO) baharu selepas kontrak Mohd Faidz Sanusi tamat baru-baru ini.

“Kedudukan CEO PSM masih terbuka, sesiapa yang berminat dan cukup berdaya saing boleh memohon kerana ini merupakan tempat yang panas,” katanya.

Sementara itu, Hannah berkata Jawatankuasa Road to Gold (RTG) sedang bekerjasama dengan Institut Jantung Negara (IJN) dalam menjalankan saringan jantung untuk atlet di bawah program yang akan menyertai Sukan Olimpik 2024 di Paris.

RTG yang dicipta tahun lalu merupakan projek kebangsaan untuk mencari pingat emas negara dalam Sukan Olimpik 2024 serta edisi 2028 di Los Angeles.

Ditanya jika Malaysia berminat untuk menjadi tuan rumah Sukan Asia 2038, Hannah berkata tumpuan utama Kementerian Belia dan Sukan pada masa ini adalah untuk pelaburan dalam ekosistem sukan, termasuk pembangunan bakat di peringkat akar umbi.

“Tiada gunanya kita menjadi tuan rumah jika atlet kita tidak memenangi apa-apa… lebih baik ‘pompa’ wang dalam pembangunan bakat,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan bahawa Pensyarah Kanan Fakulti Sukan dan Sains Rekreasi UiTM Shah Alam, Mohd Sadek Mustafa, mencadangkan bahawa Malaysia boleh mempertimbangkan untuk menjadi tuan rumah Sukan Asia 2038 jika masih berniat untuk menjadi tuan rumah acara sukan tahap tinggi selepas menolak tawaran Persatuan Sukan Komanwel (CGF) untuk menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 2026.Source link

Leave a Reply