Pembelian kereta seorang wanita muda menjadi mimpi buruk apabila keretanya yang baru sahaja dibeli mengalami masalah hanya selepas lapan jam penggunaannya.

Nagakanni Subramaniam berkongsi pengalaman kecewanya dengan kereta baru di Facebook, mengatakan bahawa dia telah menunggu penyelesaian masalah tersebut selama lebih dari dua bulan sejak pertemuan dengan pasukan khidmat pelanggan pada November 2023.

Bagi kekecewaan Nagakanni, dia masih terpaksa membayar pinjaman RM537 untuk kereta yang tidak berfungsi sejak Oktober 2023.

Kesengsaraannya bermula setelah dia membeli kereta dari pengedar di Segamat, Johor pada jam 7.40 pagi pada 17 Oktober 2023 dan

“Apabila saya hidupkan enjin lapan jam kemudian, ia terus rosak,” katanya

Pada hari berikutnya pada 18 Oktober, keretanya di tarik dan kemudian diberitahu oleh mekanik bahawa enjinnya sudah rosak. Nagakkani menghubungi Perodua dan memberitahu mereka tentang masalah yang dihadapi, meminta untuk menukar kereta.

Wakil khidmat pelanggan Perodua memberitahunya bahawa dia akan menerima respons mengenai perkara tersebut “dalam masa dua minggu atau sehingga sebulan.”

Beberapa minggu kemudian pada 9 November 2023, seorang ejekutif jualan Perodua menelefon Nagakanni dan memberitahunya bahawa enjin kereta baru itu rosak disebabkan oleh unsur asing seperti gula.

Pada 15 November 2023, ejekutif jualan yang sama menasihatkan agar dia mengambil pinjaman baru untuk menggantikan keretanya yang rosak. Nagakanni menolak untuk berbuat demikian kerana dia masih perlu membayar pinjaman kereta sebelumnya.

“Saya memberitahunya bahawa saya hanya boleh melakukannya selepas dia menyelesaikan pinjaman saya yang sebelumnya kerana saya masih membayar pinjaman itu sehingga hari ini,” katanya.

Selain itu, dia juga ditekan oleh pengedar yang sama dari mana dia membeli kereta rosak tersebut.

Terakhir pada 8 Disember 2023, Nagakanni diberitahu bahawa Perodua sedang menjalankan penyiasatan dalaman tetapi permintaannya untuk menukar kereta ditolak.

Seperti pada 2 Januari, dia masih belum menerima respons yang munasabah dari Perodua walaupun sudah dua bulan berlalu.Source link

Leave a Reply