Kereta Api Cepat di Jakarta Mengangkut 1 Juta Penumpang Dalam 2 BulanKereta api laju Jakarta-Bandung “Whoosh”, sejak ia memulakan operasi pada 17 Oktober tahun ini, telah melayani sejumlah 1,028,216 penumpang, menurut PT Kereta Cepat Indonesia China (KCIC).

Pengarah Utama KCIC, Dwiyana Slamet Riyadi menyatakan bahawa jumlah tersebut menunjukkan permintaan tinggi masyarakat akan cara pengangkutan awam moden yang menawarkan masa perjalanan yang efisien dan keselesaan yang baik.

“Menjangkau satu juta penumpang dalam masa hanya dua bulan adalah bukti keperluan yang tinggi untuk cara pengangkutan awam moden dan dipercayai di Indonesia,” kata Riyadi dalam kenyataan bertulis di Bandung, Jawa Barat, pada hari Selasa.

Beliau mengamati bahawa kereta api laju ini telah diterima dengan baik oleh orang ramai, seperti yang dibuktikan oleh kadar kehadiran penumpang yang mencapai 90 peratus daripada tempat duduk yang tersedia dalam setiap kereta.

“KCIC akan terus menyediakan perkhidmatan terbaik untuk memastikan Whoosh sentiasa menjadi pilihan pertama untuk orang ramai melakukan perjalanan antara Jakarta dan Bandung,” katanya.

Berdasarkan survei, beliau menyatakan bahawa 48 peratus daripada penumpang Whoosh sebelum ini menggunakan kereta persendirian untuk melakukan perjalanan antara dua bandar tersebut sebelum kereta api laju ini wujud, maka itu menunjukkan bahawa kereta ini berjaya membantu kerajaan untuk menggalakkan orang berpindah kepada menggunakan cara pengangkutan awam.

Beliau juga menambah bahawa KCIC telah meningkatkan jumlah perjalanan Whoosh, dari 40 hingga 48 perjalanan setiap hari, untuk menampung peningkatan mobiliti masyarakat semasa cuti Krismas dan Tahun Baru.

“Langkah ini bertujuan untuk meramalkan peningkatan jumlah penumpang semasa cuti akhir tahun,” katanya.

Beliau juga menambah bahawa jumlah penumpang tertinggi yang direkodkan dalam satu hari adalah pada 21,500 orang.Source link

Leave a Reply