Kerajaan Malaysia Akan Mengadakan Kaji Selidik Mengenai Tempoh Sah Laku Pasport 10 TahunPutrajaya akan melakukan tinjauan dan mengumpulkan maklum balas mengenai cadangan yang boleh menyebabkan Kementerian Dalam Negeri melanjutkan tempoh sah pasport Malaysia kepada 10 tahun. Pengumuman ini datang selepas Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menyatakan pada bulan Disember tahun lalu bahawa beliau akan menimbang cadangan tersebut dan melihat adakah terdapat kebaikan dalam melanjutkan tempoh sah pasport.

Status quo untuk tempoh sah pasport Malaysia kini ditetapkan pada lima tahun. Memandangkan perjalanan luar negara telah meningkat jauh melebihi tahap pra-pandemik dan, dalam kes media dan pelancaran acara, terdapat peningkatan acara pelancaran utama yang diadakan oleh jenama di negara lain.

” Saya percaya kita akan membuat keputusan dasar dalam jangka masa yang munasabah selepas hasil tinjauan sama ada tempoh sah pasport kekal pada lima tahun atau dilanjutkan kepada 10,” kata Saifuddin. Jika dilaksanakan, Malaysia akan bergabung dengan beberapa negara lain yang telah mengambil tempoh sah yang dilanjutkan, termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Itali, Singapura, dan Thailand.

Salah satu manfaat yang mungkin jika melanjutkan tempoh sah pasport Malaysia adalah ia dapat mengurangkan bilangan pemohon di kaunter permohonan. Bukan itu sahaja, ia juga lebih ekonomi kerana anda hanya perlu memperbaharui pasport sekali setiap dekad.

(Sumber: The Star)Source link

Leave a Reply