Kerajaan dijangka akan mula melaksanakan Akses Pihak Ketiga dalam industri bekalan elektrik negara bermula dari September tahun ini, membenarkan pengeluar tenaga bebas (IPP) untuk menjual elektrik secara langsung kepada pengguna. Ini telah diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Fadillah Yusof semalam semasa pelancaran Projek Biomassa Co-Firing Malakoff Corporation Berhad di loji tenaga Tanjung Bin.

“Akses pihak ketiga bermaksud pihak lain boleh membekalkan tenaga jika mereka mempunyai pelanggan sendiri, tanpa perlu melalui atau membeli daripada Tenaga Nasional Bhd (TNB),” kata Fadillah, yang juga merupakan Menteri Transisi Tenaga dan Transformasi Air (PETRA). “Mereka boleh menyediakan pengeluaran tenaga sendiri dan membekalkan secara langsung kepada pelanggan mereka, tetapi akan bergantung pada rangkaian transmisi TNB.”

tnb elektriktnb elektrik

Rancangan asal tahun depan, Timbalan Perdana Menteri mendedahkan bahawa pelaksanaan inisiatif tersebut dipercepatkan melalui perancangan PETRA. Ini berikutan minat tinggi pelabur asing untuk menubuhkan pusat data di Malaysia, yang memerlukan sumber tenaga tinggi, tambahnya.

Sejak tahun 1992, IPP telah dibenarkan menyertai sektor penghasilan tenaga nasional untuk mengalihkan beban kewangan pembangunan loji tenaga dari utiliti milik kerajaan kepada sektor swasta. Langkah ini juga dipacu oleh kekurangan sediaan dalam kapasiti penghasilan kuasa.

meter pintar tnbmeter pintar tnb

Fadillah mengatakan butir-butir lanjut daripada kerajaan mengenai Akses Pihak Ketiga akan diumumkan oleh kerajaan pada bulan Julai tahun ini. Penguatkuasaan pula dijadualkan untuk bermula kemudian pada bulan September.

(Sumber: Bernama / Suruhanjaya Tenaga Malaysia / Marc)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk berita terkini dan terkini lain.

Source link

Leave a Reply