Menteri Pengangkutan Anthony Loke telah mengumumkan bahawa semua kapal pemasang kabel yang terlibat dalam pemasangan, penyelenggaraan, dan pembaikan kabel telekomunikasi bawah laut di mana-mana pusat pendaratan kabel bawah laut di perairan Malaysia terlepas daripada dasar kapal laut cabotage bermula 1 Jun 2024. Pengecualian ini, yang dibuat di bawah Bahagian 65U Ordinan Penghantaran Perdagangan 1952, bertujuan untuk memudahkan operasi yang lebih lancar bagi kapal khusus ini dan memperkukuh infrastruktur telekomunikasi negara.

Loke menekankan bahawa sejak tahun 2020, syarikat teknologi tempatan dan antarabangsa telah mendesak kerajaan untuk mengadopsi rangka kerja pengawalseliaan yang lebih progresif. Syarikat-syarikat ini percaya bahawa perubahan tersebut adalah penting untuk menarik lebih banyak pelaburan dan memajukan sektor teknologi Malaysia. Khususnya, pada tahun 2021, Google, Facebook, dan Microsoft telah menghantar surat kepada bekas perdana menteri Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob untuk membincangkan dasar kapal laut cabotage yang dipulihkan oleh pentadbiran Tan Sri Muhyiddin.

Perlu juga diperhatikan bahawa semasa zaman pertama Loke sebagai Menteri Pengangkutan pada tahun 2019, beliau membenarkan kapal asing untuk menjalankan pembaikan kabel bawah laut di perairan Malaysia. Walau bagaimanapun, pengecualian tersebut telah dibatalkan pada November 2020 oleh penggantinya, Ir. Dr. Wee Ka Siong, untuk melindungi kepentingan industri penghantaran tempatan dan keselamatan negara.

Loke menyatakan bahawa gaset yang baru ditandatangani menunjukkan fokus pentadbiran semasa untuk mempercepatkan pembangunan infrastruktur digital negara. Selain itu, kerajaan telah mencabut pengecualian dasar kapal laut cabotage bagi semua kapal kargo yang berlayar antara pelabuhan di Sarawak dan di Semenanjung Malaysia, Labuan, dan Sabah. Perubahan ini dibuat atas permintaan kerajaan Sarawak, menandakan pendekatan tersendiri terhadap dasar kapal laut cabotage yang seimbang dengan keperluan dan keutamaan serantau.

(Sumber: Bernama)Source link

Leave a Reply