Kepupusan gelaran pasukan Malaysia berterusan setelah kekalahan Piala Dunia kepada Thailand


MALAYSIA gagal mengakhiri tunggu selama 33 tahun untuk kejayaan setelah kalah 2-1 kepada Thailand yang hebat dalam final pasukan Piala Dunia Sepak Takraw 2024 di Stadium Titiwangsa hari ini.

Kekalahan di rumah bermaksud skuad kebangsaan gagal meraih triplet kemenangan, selepas menjadi juara dalam acara berganda dan regu dengan menewaskan Thailand 2-0 dalam kedua-dua final pada hari Rabu.

Malaysia terakhir memenangi gelaran pasukan di Sukan SEA Manila 1991 dan telah terpaksa mengambil tempat duduk belakang ketika Thailand mempamerkan kekuatan mereka untuk mendominasi acara tersebut sejak itu.

Dalam final hari ini di depan penonton berkapasiti 2,000 orang, jurulatih kebangsaan Ahmad Jais Baharun menurunkan regu pertama Farhan Adam (apit kiri), Mohammad Syahir Mohd Rosdi (tekong) dan Mohamad Azlan Alias (apit kanan), yang berjaya memberikan mata pertama, walaupun selepas kesilapan set pertama, dengan menang 9-15, 15-11, 15-13.

Regu kedua Malaysia Amirul Zazwan Amir, Muhammad Haziq Hairul Nizam dan Muhammad Noraizat Mohd Nordin gagal memenuhi sepakat mereka apabila tewas 8-15, 5-15 kepada Wichan Temkort, Kritsanapong Nontakote dan Pichet Pansan dari Thailand.

Dalam penentu, regu ketiga Malaysia Aidil Aiman Azwawi, Zuhri Muhammad Zain dan Baihakki A’ripin memberi sedikit harapan kepada peminat tempatan dengan mengambil keunggulan lima mata.

Tanpa gentar, Thailand beralih ke gear yang lebih tinggi dengan kehadiran tekong Sittipong Khamchan dan meletup untuk menang 15-12, 15-12 untuk mengangkat piala Piala Dunia.

Sementara itu, Mohd Syahir berkata walaupun kehasilan yang mengecewakan, mereka membuktikan bahawa Malaysia telah memperkecil jurang dengan Thailand dan bersumpah untuk membalas dendam dalam Kejohanan Sepak Takraw Piala Raja Thai pada bulan September.

“Kami akan berusaha meningkatkan pertahanan kami dan sebagainya. Kami tidak akan menyerah dan tidak akan memberi kemudahan kepada mereka dalam kejohanan yang akan datang,” katanya.

Sementara itu, pasukan yang kalah di separuh akhir Korea Selatan dan Indonesia menamatkan bersama tempat ketiga dalam acara pasukan.Source link

Leave a Reply