Kementerian Luar Negeri Mengesahkan 9 Rakyat Malaysia Cederakan 1 Kritikal Di Penerbangan SIA


Kementerian Luar Negeri, melalui Kedutaan Malaysia di Bangkok, Thailand, mengesahkan bahawa sembilan rakyat Malaysia, termasuk seorang ahli krew, cedera dalam penerbangan Singapore Airlines (SIA) Penerbangan SQ321.

Kapal terbang itu sedang dalam perjalanan dari London ke Singapura apabila melakukan pendaratan kecemasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi di Bangkok, Thailand, pada hari Selasa (21 Mei).

Dalam kenyataan pada hari Rabu, kementerian mengatakan bahawa kesemua sembilan rakyat Malaysia di atas penerbangan SIA sedang menjalani rawatan bagi kecederaan yang diterima.

Ia menyatakan bahawa terdapat 16 rakyat Malaysia di dalam penerbangan tersebut. Kedutaan telah berkoordinasi dengan pihak berkuasa tempatan dan hospital, dengan pegawai konsular mengunjungi rakyat Malaysia yang dihantar ke beberapa hospital di Bangkok untuk memberi bantuan.

“Pada masa kini, enam rakyat Malaysia sedang dirawat di Hospital Samitivej Srinakarin dan tiga lagi di Hospital Samitivej Sukhumvit.

“Menurut kedua-dua hospital tersebut, kesemua mereka mengalami kecederaan fizikal dan dalaman, dengan satu individu dalam keadaan kritikal tetapi stabil,” baca kenyataan itu.

Kenyataan itu juga menyatakan bahawa rakyat Malaysia yang cedera berada di bawah pengawasan dan menunggu keputusan perubatan.

Kementerian berkata ia mengucapkan takziah yang mendalam kepada keluarga mangsa yang meninggal dunia dan berharap agar kejadian malang ini akan memberi kesembuhan segera kepada semua yang cedera.

Rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan konsular boleh menghubungi Kedutaan Malaysia di Bangkok di alamat Kedutaan di Menara Kronos Sathorn Tingkat 17, 46 Jalan Utara Sathorn, Silom Bang Rak, Bangkok, dengan menghubungi +66-2340-5731/5732 (semasa waktu bekerja) atau +66-87-028-4659 (selepas waktu bekerja), atau dengan menghantar emel ke [email protected].

Penerbangan tersebut, yang mengangkut 211 penumpang dan 18 anggota krew, berada dalam perjalanan dari London ke Singapura apabila, kira-kira 10 jam selepas berlepas, mengalami turbulence tiba-tiba yang teruk di atas Lembah Irrawaddy pada ketinggian 37,000 kaki.

Pilot mengisytiharkan kecemasan perubatan dan mengalihkan pesawat Boeing 777-300ER ke Bangkok, mendarat pada pukul 3.45 petang waktu tempatan pada hari Selasa.

Kejadian itu menyebabkan satu kematian dan kecederaan berganda. Pengarah Lapangan Terbang Suvarnabhumi, Kittipong Kittikachorn sebelum ini mengatakan bahawa satu mangsa kematian dalam kejadian itu adalah seorang lelaki British berusia 73 tahun.Source link

Leave a Reply