Kementerian Komunikasi Mendorong Starlink Untuk Membuka Pejabat di Malaysia.Kementerian komunikasi mencadangkan kepada perkhidmatan internet satelit SpaceX, Starlink, untuk membuka pejabatnya di Malaysia bagi memudahkan urusan bagi mereka yang mencari perkhidmatannya di negara ini. Menterinya, Fahmi Fadzil, menyatakan perkara tersebut telah disampaikan semasa perjumpaan dengan pengarah Global Licensing dan Market Activation syarikat Rebecca Hunter di Pavilion Malaysia di World Congress (MWC 2024) di Barcelona.

“Dalam banyak lawatan saya ke pelbagai gerai di sini, terdapat aspek yang lebih menarik yang kini sedang dibincangkan… ramai berbincang mengenai ‘direct-to-cell’, dari satelit ke telefon bimbit,” katanya kepada wartawan di acara tersebut. “Jadi, ini antara perkara yang kami perbincangkan dengan Starlink, sama ada syarikat itu bersedia untuk bekerjasama dengan syarikat telekomunikasi di Malaysia untuk menyediakan perkhidmatan direct-to-cell.”

Bagi yang tidak mengetahui, ciri direct-to-cell Starlink membolehkan akses kepada perkhidmatan selular seperti teks, suara dan data dari hampir di mana-mana melalui penghantaran satelit. Pendekatan ini boleh digunakan pada telefon pintar sedia ada dan peranti yang serasi lain, tanpa perlu aksesori luar.

Cadangan Fahmi masih berada dalam peringkat perbincangan awal pada masa ini, dan Starlink belum memberi respons kepada tawaran tersebut.

(Sumber: Bernama)Source link

Leave a Reply