Kemenangan Trump pada 2024 boleh merosakkan usaha melawan perubahan iklim: Perdana Menteri Kanada perlu bertindak


Jika calon Republikan utama Donald Trump memenangi pilihan raya AS 2024, ia boleh merosakkan usaha global untuk melawan perubahan iklim, kata Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau dalam satu temu bual yang disiarkan pada Jumaat (22 Dis).

Trump, yang menafikan sains perubahan iklim, berkata minggu lalu bahawa jika terpilih, beliau akan menarik balik janji AS$3 bilion AS untuk tabung global yang bertujuan membantu negara membangun memotong pelepasan. Trump telah menjadikan serangan terhadap pelaburan pentadbiran Biden dalam tenaga boleh diperbaharui sebagai mesej teras kempen beliau.

“Ya, ada kebimbangan terutamanya berkaitan alam sekitar pada masa yang begitu penting untuk melangkah ke hadapan dalam melindungi dan membina ekonomi masa depan,” kata Trudeau kepada Canadian Broadcasting Corp.

“Pemerintahan Trump yang menarik balik perjuangan menentang perubahan iklim akan melambatkan kemajuan dunia dengan cara yang membimbangkan bagi saya,” katanya, menggambarkan pendekatan Trump terhadap iklim semasa pemerintahannya sebagai “ancaman bukan sahaja kepada Kanada tetapi kepada dunia”.

Undang-undang Penurunan Inflasi Biden, yang merangkumi pelaburan besar-besaran untuk mempercepat peralihan hijau, mendorong Kanada untuk menghabiskan berbilion untuk menarik pengeluar kereta utama yang mencari tapak untuk menghasilkan kenderaan elektrik dan komponen bateri.

Trudeau memiliki hubungan yang tegang dengan Trump, yang pernah memanggilnya “tidak jujur dan lemah”, dan beliau adalah salah satu pemimpin dunia pertama yang mengucapkan tahniah kepada Biden atas kemenangannya dalam pilihan raya 2020.

ReutersSource link

Leave a Reply