Kemenangan Ganda Ketika Malaysia Menewaskan Thailand 2-0 Untuk Memenangi Gelaran ReguKUALA LUMPUR: Malaysia berjaya mengakhiri penguasaan Thailand sebagai kuasa besar dalam dunia sepaktakraw dengan menjuarai gelaran regu Bahagian Utama dalam Piala Dunia Sepaktakraw selepas menang 2-0 di Stadium Titiwangsa malam tadi.

Trio kebangsaan yang terdiri daripada Farhan Adam (pemberi bola), Mohammad Syahir Mohd Rosdi (pelayan) dan Mohamad Azlan Alias (pembunuh bola) telah membuktikan bahawa Malaysia merupakan satu pasukan yang perlu diambil kira dalam dunia sepaktakraw dengan menumpaskan musuh utama mereka dan juara bertahan dengan skor 15-8 dan 15-12 dalam set pertama.

Kemenangan ini membantu mengembalikan rasa kecewa selepas kalah kepada Thailand dalam final Piala Dunia yang lalu yang diadakan di Korea Selatan.

Di set pertama, Malaysia bermula dengan gaya yang amat menonjol, memenangi beberapa mata dengan pantas berkat persembahan pelayan yang hebat dari Mohammad Syahir.

Thailand yang dipimpin oleh Poramet Siriswat (pemberi bola), Sittipong Khamchan (pelayan) dan Varayut Jantarasena (pembunuh bola) kelihatan kebingungan dan terkejut apabila Malaysia mendahului 11-5 dan dengan segera menggantikan pelayan berpengalaman (tekong) Siriwat Sakha untuk cuba mendapat mata daripada persembahan servis tetapi gagal apabila Malaysia terus mendominasi.

Thailand, yang perlu menang dalam set kedua, menggunakan pelbagai pendekatan taktikal untuk memaksa perlawanan ke set penentu tetapi kemasukan Muhammad Haziq Hairul Nizam untuk memperkuatkan bahagian servis, terbukti sebagai langkah yang mematikan kerana beliau mampu menjaringkan beberapa mata dengan servis pembunuhnya.

Sementara itu, Farhan apabila dijumpai selepas perlawanan mengatakan kemenangan itu disebabkan oleh usaha berpasukan sementara kemenangan itu telah dinantikan sekian lama.

“Kemenangan malam ini dalam tiruan lebih awal dan regu sekarang adalah saat paling berkesan, bukan sahaja bagi saya tetapi seluruh skuad dan negara. Ia merupakan kemenangan terbaik dalam kerjaya saya kerana mengalahkan Thailand bukan perkara yang mudah,” katanya.

Ia memang satu perayaan berganda apabila Malaysia juga mengalahkan Thailand 2-0 (17-16, 15-13) dalam pertandingan berpasangan yang dimainkan lebih awal.Source link

Leave a Reply