Kelompok keluarga masih memerlukan sokongan kerajaan


Pesiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin percaya bahawa mereka masih memerlukan sokongan kerajaan, terutamanya dalam membantu membangunkan sukan tersebut.

Selain sokongan yang diberikan oleh kerajaan, beliau berkata mereka juga bergantung kepada bantuan kerajaan melalui syarikat berkaitan kerajaan (GLC), dengan harapan kerjasama antara FAM dan GLCs akan memberi impak positif kepada kedua-dua entiti tersebut.

“Kita masih memerlukan sokongan dari kerajaan, terutamanya untuk mengangkat bola sepak Malaysia.

“… tetapi lebih baik jika kita dapat mendapat sokongan dari GLCs besar untuk berkolaborasi dengan FAM, bukan hanya dari segi kewangan tetapi untuk membantu FAM di masa depan,” katanya.

Beliau berkata demikian apabila ditanya samada peranan, bantuan dan perhatian kerajaan terhadap bola sepak pada masa kini membantu FAM untuk lebih membangunkan ekosistem bola sepak negara semasa temu bual eksklusif dengan Bernama di Wisma FAM, Kelana Jaya baru-baru ini.

Pada masa yang sama, beliau yang berusia 58 tahun percaya masih ada ruang untuk meningkatkan lagi hubungan antara FAM dan kerajaan.

Beliau menambah bahawa walaupun beliau mempunyai hubungan yang baik dengan Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh, perlu ada pemahaman yang lebih mendalam tentang Program Pembangunan Bola Sepak Kebangsaan (NFDP) dan Akademi Bola Sepak Mokhtar Dahari (AMD) di Gambang, Pahang.

“Pada masa ini, ia adalah pengetahuan am bahawa NFDP sebahagiannya (dikelolakan) oleh Majlis Sukan Negara (NSC) dan sebahagiannya oleh FAM. Tetapi pasukan tertentu, seperti di AMD perlu diberikan kepada FAM, bukan untuk kami swastakan tetapi untuk mengambil pakar dari luar negara untuk menguruskan AMD.

“… kerana jika kita lihat 10 tahun yang lepas, kita tidak mendapat produk yang baik dari sana (AMD) untuk mengeluarkan pemain berkualiti. Jadi, perlu ada penambahbaikan di sana dan seseorang mesti bertanggungjawab terhadap AMD,” katanya.

Hamidin berkata bahawa beliau telah memberikan pandangan kepada Hannah mengenai NFDP dan AMD dan percaya beliau akan mengkaji perkara tersebut dengan teliti.

Pada 10 Mei, jawatankuasa pemandu NFDP mengumumkan perlantikan Pengarah Teknikal NFDP Oscar Francisco Gonzalez dari Australian Football Association sebagai pengarah teknikal NFDP yang berkuatkuasa pada 21 April.

Oscar, yang turut mengambil tugas sebagai pengarah teknikal AMD, dipilih berdasarkan cadangan FAM, yang mewawancara empat calon pada Disember tahun lalu.

Untuk catatan, kerjasama antara FAM dan NFDP pada Disember 2020 telah membawa kepada penubuhan pasukan Projek FAM-NSC sebagai sebahagian daripada usaha untuk mencipta laluan kerjaya bagi produk NFDP, termasuk graduan AMD, dalam membantu golongan muda itu bergerak ke peringkat senior dan profesional.

Dilaporkan bahawa pasukan Projek, yang bertanding dalam Liga Perdana selama dua musim pada tahun 2021 dan 2022 serta Piala Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) musim lalu, akan dibubarkan pada musim ini.Source link

Leave a Reply