Kelington Meningkatkan Pengeluaran CO2 Cecair kepada 120,000 Tan Menjadi Lebih Dua Kali Ganda


Kelington Group Berhad mengumumkan bahawa anak syarikatnya yang dimiliki 90.71%, Ace Gases Sdn Bhd, telah memulakan pengeluaran karbon dioksida cecair di kilang LCO2 kedua Kumpulan dengan kapasiti pengeluaran 70,000 tan setahun yang terletak di Kerteh, Terengganu, meningkatkan kapasiti pengeluaran LCO2 kepada 120,000 tan setahun.

Di kilang LCO2 Kumpulan, gas buangan CO2 yang diperoleh dari Kilang Pemprosesan Gas Petronas dimurnikan dan diubah menjadi LCO2 gred makanan, yang digunakan dalam pelbagai aplikasi, terutamanya dalam sektor Makanan dan Minuman (“M&M”) untuk pengeluaran minuman bergas dan pembuatan ais kering untuk penyejukan makanan.

Ir. Raymond Gan, Ketua Eksekutif berkata, “Kelington mula menceburi pembuatan LCO2 dengan permulaan kilang pertama, dengan kapasiti pengeluaran 50,000 tan setahun, pada Oktober 2019. Dengan capaian penuhnya, pengekspansian ini membolehkan kami berada di hadapan permintaan pasaran yang semakin meningkat. Penyelenggaraan kilang LCO2 kedua akan meletakkan kami untuk pertumbuhan pendapatan lebih lanjut dari segmen Gas Industri kerana kini kami mempunyai kapasiti untuk memenuhi permintaan yang meningkat.”

“Prospek perniagaan pembuatan LCO2 kami adalah sangat cerah, terutama kerana penutupan kilang petrokimia di luar negara atas sebab kebimbangan alam sekitar telah menyebabkan kekurangan global LCO2 yang penting dalam banyak proses industri.”

“Lebih 70% LCO2 Kumpulan kini dieksport, melayani pasaran di Singapura, Australia, New Zealand, Fiji, Indonesia dan Filipina. Kapasiti yang dipertingkatkan membolehkan kami untuk memperluaskan jangkauan pasaran kami, sama ada di dalam wilayah-wilayah sedia ada dan ke wilayah baru.”

Selain daripada kemudahan pengeluaran, Kelington mempunyai infrastruktur sokongan yang kukuh, termasuk tangki penyimpanan dan kenderaan pengangkutan. Ini memudahkan pengedaran LCO2 dengan selamat dan cekap di dalam dan di luar negara.Source link

Leave a Reply