Kelecuran pergelangan tangan Djokovic menyebabkan Serbia tewas kepada AustraliaNovak Djokovic mengalami masalah kesihatan yang menyakitkan apabila masalah pergelangan tangan menyebabkan kekalahan 6-4, 6-4 kepada Alex de Minaur dari Australia dalam perlawanan separuh akhir Piala Bersatu di Perth pada hari Rabu.

Djokovic, yang menerima beberapa urut di padang atas pergelangan tangan kanannya yang bermasalah – tercedera semasa latihan 24 jam sebelumnya – menjadi mangsa kepada de Minaur yang diilhamkan, yang membawa pasukannya ke separuh akhir di Sydney.

Ajla Tomljanovic kemudian mengesahkan kemenangan 2-0 bagi pasukan dengan kemenangan 6-1, 6-1 ke atas gantiannya, Natalija Stevanovic yang berada di peringkat ke-184.

Stevanovic menggantikan Olga Danilovic yang letih, yang telah bersama Djokovic dalam perlawanan sebelum ini.

Djokovic, nombor satu dunia, membuat 31 kesilapan sendiri apabila rentetan kemenangan 43 perlawanan di Australia berakhir selepas 93 minit di padang menentang de Minaur.

“Saya tidak berada pada tahap terbaik saya, ini hanya salah satu hari di mana anda tidak berasa selesa,” kata Djokovic.

“Peserta lawan saya bermain dengan sangat baik. Itulah yang boleh saya katakan.

“Saya fikir saya mempunyai masa yang mencukupi untuk membawa diri saya dalam keadaan yang betul untuk Australian Open, dan itulah yang paling penting pada masa ini.

“Saya tahu saya tidak akan berada pada tahap 100 peratus dari segi fizikal, emosi, dan mental pada minggu pembukaan musim.

“Semua ini adalah sebahagian daripada persediaan untuk Australian Open, di situlah saya mahu beraksi pada tahap terbaik saya.”

Kemenangan ini adalah pembalasan bagi de Minaur yang calon yang tenang, dikalahkan oleh Djokovic setahun yang lalu di Australian Open.

Australian berumur 24 tahun itu merekodkan kemenangan pertamanya ke atas pemain nombor satu dunia, menambah Djokovic ke dalam senarai yang juga merangkumi Rafael Nadal, nombor dua yang dia kalahkan di sini setahun yang lalu.

“Ini sangat istimewa, Novak adalah penyayang yang luar biasa,” kata de Minaur.

“Ini terasa seperti nyata, saya gembira dapat melakukannya di Australia. Apabila anda bertentangan dengan Novak, anda hanya perlu cuba menikmatinya.

“Anda mesti terus bertarung sehingga akhir. Hari ini adalah hari saya – saya gembira dapat meraih kemenangan ini.

“Ini bermakna banyak bagi saya.”

Djokovic sempat dilihat dua kali oleh jurulatih dalam set pembukaan dan pada satu ketika mengatakan: “Semakin saya bermain, ia semakin teruk.”

Pemenang 10 trofi Australian Open berusia 36 tahun itu kalah sekali setiap set, kesilapan kedua beliau datang dalam bentuk double-fault.

Sebelum itu, Poland yang menduduki tempat pertama mengatasi China, dengan Hubert Hurkacz dan Iga Swiatek membawa mereka ke separuh akhir dengan kemenangan dalam pertandingan tunggal.

Pasangan kemenangan dua set di Perth menamatkan pertarungan dan menghantar pasukan Poland ke perlawanan menentang Norway atau Perancis di Sydney.

Adrian Mannarino dan Caroline Garcia sebelum ini memastikan Perancis ke perlawanan terakhir kedapan menentang Norway dengan kemenangan ke atas Itali.

Hurkacz mengesahkan kemenangan dengan keputusan 6-3, 6-4 ke atas Zhang Zhizhen sebelum nombor satu dunia Swiatek menyusuli, memenangi sembilan perlawanan berturut-turut pada satu ketika untuk menewaskan Zheng Qinwen 6-2, 6-3 walaupun kehilangan servis dua kali.

Swiatek berhasrat untuk ke Sydney sebagai negara pertama yang layak ke separuh akhir turnamen pasukan campuran 18 negara.

“Pantai Bondi di sini kita datang,” katanya, selepas menewaskan Zheng yang merupakan Pemain Paling Meningkatkan Prestasi WTA 2023. “Saya berharap untuk mendapat rehat sehari.”

Hurkacz melepaskan 10 as yang dia memenangi semasa menolak nombor satu China, Zhang.

“Sentiasa pertarungan sukar dengan beliau. Beliau boleh bermain dengan beberapa pukulan yang mengagumkan,” kata pemenang itu.

Di Sydney, pemain veteran Mannarino, yang menikmati musim terbaiknya tahun lalu, menewaskan Lorenzo Sonego 6-4, 6-4 sebelum Garcia mengatasi Jasmine Paolini dengan keputusan 6-4, 5-7, 6-4.

Ia memberikan Perancis keunggulan 2-0 yang tidak boleh diubah untuk membawa mereka ke peringkat penyingkiran.

Slot separuh akhir terakhir akan ditentukan apabila Greece bertemu Kanada, dengan pemenangnya menghadapi penentang terbaik dari permainan kumpulan di Sydney.

Pertandingan separuh akhir Sydney dimainkan pada hari Khamis dan Jumaat sebelum separuh akhir pada Sabtu dan akhir pada hari berikutnya. -AFPSource link

Leave a Reply