KUALA LUMPUR: Juara lumba basikal trek negara Datuk Mohd Azizulhasni Awang yakin bahawa beliau kini lebih kuat secara mental berbanding sebelum ini apabila bersedia untuk menyertai Sukan Olimpik 2024 di Paris.

Walaupun ada keraguan dari beberapa pihak selepas menjalani pembedahan jantung terbuka pada tahun 2022, Azizulhasni yang akan membuat penampilan kelima dan terakhirnya di Olimpik, yakin keadaan mental beliau telah meningkat dengan signifikan selepas mengalami detik-detik sukar dalam kerjayanya.

“Minda saya memang kuat sebelum ini tetapi selepas melalui proses (pembedahan jantung terbuka), ia semakin kuat.

“Jika anda memiliki minda yang kuat, anda akan memiliki badan yang kuat, jadi sebarang kesukaran atau cabaran yang datang kini tidak ada apa-apa,” katanya kepada wartawan ketika ditemui semasa pelancaran menu tema Olimpik di restoran Jepun terkenal Nobu di sini hari ini.

Pelumba berusia 36 tahun yang dilahirkan di Dungun itu menjalani pembedahan jantung terbuka disebabkan oleh keadaan jantung jarang yang dikenali sebagai anomalous aortic origin of the right coronary artery (AAORCA) di Hospital Epworth Richmond di Melbourne, Australia pada April 2022.

Azizulhasni, yang popular dengan nama ‘the Pocket Rocketman’, mengakui beliau terkejut dengan prestasinya dalam pertandingan terkini, kerana pada awalnya beliau menjangkakan penurunan prestasi apabila mencapai pertengahan usia 30-an.

“Semasa latihan di gimnasium, saya masih berasa kuat, dan di atas basikal, saya masih terus kuat. Selain itu, dalam lumba basikal trek, kami mempunyai data yang boleh mengesan segalanya, termasuk kuasa dan kelajuan saya, dan jurulatih saya (John Beasley) juga terkejut dengan hasilnya,” katanya.

Pelumba dua kali mendapat pingat Olimpik itu berkata sistem sokongan yang kukuh dari keluarganya, pasukannya dan rakyat Malaysia adalah faktor yang mendorongnya terus maju dan membuatnya lebih kuat ketika berbasikal di trek.

Beliau turut berkongsi bahawa pengarah Institut Jantung Negara, pakar kardiologi sukan dan kecergasan kardiovaskular Datuk Seri Dr Jeffrey Jeswant Dillon akan mengiringinya ke Paris untuk memantau kesihatannya sepanjang Sukan Olimpik 2024.

“Dr Jeffrey Jeswant akan berada di sedia di Paris. Ia sangat penting bagi saya untuk berasa selesa dan selamat jika terjadi apa-apa,” kata juara dunia keirin lelaki 2017 itu.

Dr Jeffrey, yang bekerjasama dengan pakar bedah Australia, Dr Aubrey Almeida, memainkan peranan penting dalam ‘menyelamatkan nyawa Azizulhasni’ semasa pembedahan jantung terbuka di Melbourne.

Sukan Olimpik 2024 akan bermula pada 26 Julai dan berakhir pada 11 Ogos.Source link

Leave a Reply