Kejayaan India adalah satu ancaman di mana-mana di dunia, kata Sharma


CAPE TOWN: Kapten India, Rohit Sharma mengatakan kemenangan tujuh wicket pasukannya dalam dua hari atas Afrika Selatan dalam ujian kedua di Newlands pada hari Khamis telah menunjukkan keupayaan mereka untuk bermain di mana-mana di dunia.

India bangkit selepas kalah dengan sekali gus dalam ujian pertama di Centurion untuk berkongsi siri dua perlawanan itu, mengejar sasaran 79 an lepas tengahari walaupun memikat sejumlah Aiden Markram, pemain rumah yang menjaringkan sebiji century yang mengagumkan.

Kemenangan itu dibina oleh lelaki terbaik perlawanan, Mohammed Siraj, yang mengambil enam wicket dengan hanya mengorbankan 15 larian dalam pusingan pertama ketika Afrika Selatan terkejut dengan hanya mampu menjaringkan 55 larian sebelum tengahari pada hari pertama.

Melainkan Markram, yang menjaringkan 106 larian dari 103 pukulan dalam pusingan kedua Afrika Selatan sebanyak 176, para peminat bergelut sepanjang perlawanan atas padang yang berpantas, pergerakan jahitan dan lontaran yang tidak sekata.

“Walaupun syaratnya sukar bagi peminat, para pengeboman masih perlu meletakkan bola di kawasan yang betul,” kata Sharma.

“Kami bermain dengan baik untuk mendapat keunggulan seratus larian. Kami tahu ia akan menjadi perlawanan pendek dan setiap larian penting. Mendapat keunggulan itu sangat penting bagi kami.

“Datang ke bahagian dunia ini sentiasa mencabar tetapi dalam empat atau lima tahun terakhir, kami sudah menjadi pasukan lalu yang sangat baik.

“Untuk kami keluar dan menang seperti ini memberi kami keyakinan bahawa kita boleh beraksi di bawah apa jua keadaan”

Dean Elgar, kapten gantian Afrika Selatan dalam perlawanan terakhir sebelum bersara dari kriket antarabangsa, mengaku tuan rumah telah salah menilai padang dalam memutuskan untuk bermain dahulu selepas memenangi undian.

“Pada mata kasar ia kelihatan seakan-akan agak bagus tetapi ia dimainkan secara berbeza daripada yang semua orang fikir ia akan dimainkan,” kata Elgar, yang dinamakan bersama Jasprit Bumrah sebagai pemain siri tersebut.

“Itu menjadi pusingan yang sukar bagi kami.

“Kami cukup positif sebelum perlawanan ini.

“Pusingan pertama membunuh kami dengan batang,” tegas Elgar.

Sepanjang hari pertama, 23 wicket berhasil ditewaskan, pagi kedua berubah menjadi pertarungan antara Markram dan Bumrah.

Pemain India telah mengambil enam wicket dengan hanya mengorbankan 61 larian – dan tidak dapat menjaringkan Markram apabila pemain itu, pada 71, menjulur untuk menghantar dan penjaga gol KL Rahul tidak dapat memegang tangkapan di atas kepalanya.

Markram menentang padang di mana markah individu tertinggi seterusnya adalah 46 oleh Virat Kohli dalam pusingan pertama India.

Markram menghantam 17 empat kali dan dua kali gaji, salah satunya, terhampar dari Prasidh Krishna, melesat keluar daripada padang dan ke landasan kereta api di luar leg square.

Pemain berumur 29 tahun itu akhirnya terpesong tertangkap di tengah-off oleh kapten India, Rohit Sharma dari Siraj dalam satu cubaan hantaman berikutnya. –AFPSource link

Leave a Reply