Kejadian dua pesawat yang terhempas berhampiran Kapar: Nasib tidak diketahuiBadan Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) mengesahkan bahawa dua orang termasuk juruterbang berada di dalam pesawat ringan yang terhempas berhampiran Kapar, Selangor hari ini.

Dalam kenyataan, Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Capt Norazman Mahmud berkata keadaan kedua-dua individu belum dapat disahkan.

Beliau berkata model pesawat BK 160 Gabriel, yang dioperasikan oleh Kelab Penerbangan Air Adventure, berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang pada 1.28 petang untuk penerbangan rekreasi.

“Hubungan terakhir pesawat dengan kawalan trafik udara adalah pada 1.35 petang. Walau bagaimanapun, tiada panggilan kecemasan diterima,” kata Norazman.

Pusat Koordinasi Penyelamatan Penerbangan Kuala Lumpur (KLARCC) di Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur (KLATCC) segera diaktifkan untuk menentukan lokasi pesawat.

Siasatan keselamatan akan dijalankan oleh Biro Siasatan Kemalangan Udara di bawah Kementerian Pengangkutan Malaysia, mengikut Bahagian XXVI Peraturan Penerbangan Awam 2016.Source link

Leave a Reply