Kedai roti yang mendapat pensijilan halal JAKIM boleh menulis ucapan hari rayaJabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengeluarkan kenyataan di Facebook menyatakan bahawa pekak-pempek yang memegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) dibenarkan menulis ucapan perayaan di kek untuk pelanggan bawa pulang.

JAKIM turut menjelaskan bahawa isu ini telah dibincangkan pada 25 Disember 2020 dan 1 November tahun ini, dan bahawa mereka telah mengekalkan pendirian yang konsisten mengenai perkara tersebut.

Dalam kenyataannya, jabatan itu juga menggalakkan semua pemegang SPHM untuk mendapatkan panduan dari JAKIM atau Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN/MAIN) jika terdapat ketidakpastian mengenai sijil halal Malaysia.

Penjelasan ini datang selepas kontroversi di media sosial baru-baru ini apabila memos dalaman yang dikeluarkan pada 14 Disember oleh sebuah pekak-pempek menjadi viral.

Memos dalaman tersebut memberi arahan kepada pekerjanya untuk tidak menghias kek dengan “Merry Christmas atau X’Mas”, dan untuk menggantikannya dengan “Season’s Greetings” bagi mematuhi keperluan sijil halal oleh JAKIM.

Mengikut laporan Free Malaysia Today, memo itu sebenarnya ditujukan untuk kegunaan dalaman, tetapi seorang staf yang dihadapi oleh pelanggan telah menunjukkan suratnya kepada mereka sebagai pembelaan.Source link

Leave a Reply